© Isosport

REACTIES. Veel fierheid bij de Belgian Cats na kwalificatie, maar meteen ook olympische ambities: “We moeten van niemand bang zijn”

De Belgian Cats mogen voor de tweede keer een gooi doen naar een olympische medaille. Al wil niemand dat zo gezegd hebben na de kwalificatie in het Sportpaleis.

Vincent Van Genechten

Meesseman: “We hebben het als ploeg gedaan”

Emma Meesseman was tegen Senegal de uitblinker met 32 punten. Voor haar worden het in Parijs de tweede Spelen. “Er was geen twijfel vooraf, maar Senegal speelde voor hetzelfde als ons en dus moesten we op onze strepen zijn. In de eerste helft was de defence een beetje minder, werden er foutjes gemaakt. Daarna hebben we met onze energie ervoor gezorgd dat het vanavond van ons was, dat ticket. In het derde kwart was het een beetje erop en erover, maar je weet nooit hé. Ze kunnen altijd nog terugkomen. Er staat niet vaak zoiets als een olympisch ticket op het spel. We waren dus op onze hoede, maar we voelden wel het nodige vertrouwen.”

“Met momenten was het ook mooi basket dat we speelden. De vermoeidheid was er al, maar het was goed dat Julie Allemand er terug bij was. Kyara Linskens missen we echter nog. Ik ben trots op iedereen binnen de ploeg want iedereen heeft haar steentje bijgedragen. En niet alleen door te scoren. We hebben het als ploeg gedaan. En de ambities? Zondag is er nog de match tegen Nigeria voor een fantastisch publiek. En daarna werken we toe naar de Spelen, maar: stap per stap. Op de Spelen moet je ook wat geluk hebben met de loting. Ik durf niet te zeggen dat we voor een medaille moeten gaan. We gaan ons best doen en plezier maken, en dan weet je dat er wel iets mooi uit kan komen.”

“Het is sowieso een zalig gevoel om voor de tweede keer olympiër te zijn. Het was echt kippenvel om hier te spelen voor dit publiek.”

Allemand: “Moeten van niemand bang zijn”

Tegen de VS was ze er nog niet bij, tegen Senegal pakte Julie Allemand uit met 14 assists.

“Het was een grootse wedstrijd van ons. We hebben ze benaderd als een finale want we wisten dat Senegal zich ook wilde plaatsen, het was hun enige kans nog. We hebben geen angst getoond en meteen de toon gezet qua intensiteit. Het was een goeie job van ons, we hebben hard gewerkt. Dit is enorm voor ons land. Iedereen was moe, maar als je het bekijkt als een finale dan is die vermoeidheid snel weg. Ik heb zelf alles gegeven, ook al voelde ik me fysiek nog niet 100 procent. Ik moest vooral slim spelen en niks forceren. En nu? In Parijs moeten we van niks of niemand bang zijn. Hopelijk zijn er dan veel fans om ons aan te moedigen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vanloo: “Beter doen dan in Tokio”

Drie jaar geleden eindigden de Cats in Tokio op de zevende plaats, na een pijnlijke nederlaag in de kwartfinales tegen gastland Japan. “Er is toch wel een last die van onze schouders is gevallen. Er lag veel druk op dit toernooi”, zei Julie Vanloo vrijdag na de 97-66 zege tegen Senegal op het olympisch kwalificatietoernooi in Antwerpen.

“Ik ben heel blij dat ik voor de tweede keer naar de Olympische Spelen mag gaan. En een kwalificatie in het Sportpaleis, dat is echt speciaal”, vertelde Vanloo, die zaterdag haar 31e verjaardag viert. “Het samenhorigheidsgevoel van deze groep is me het meest bijgebleven na deze eerste twee dagen, ook na de ontgoocheling tegen de Verenigde Staten.”

Vanloo zag hoe Senegal voor de pauze kon aanklampen. “In de eerste helft gaven we het soms te gemakkelijk weg, er waren ook wat te veel turnovers”, aldus de shooting guard. “Na de rust hebben we dan echt het gaspedaal ingeduwd en dan zijn we niet meer in de problemen gekomen. Zondag kunnen we nu zonder druk tegen Nigeria spelen. Dat wordt een wedstrijd waarin we heel hard kunnen genieten.”

© BELGA

In tegenstelling tot Meesseman deinst Vanloo er niet voor terug om haar ambities uit te spreken voor de Spelen. “Mijn leven staat in het teken van ambitie en doelen. Ik hoop dat we beter kunnen doen dan de vorige keer in Tokio en dat we dus niet stranden in de kwartfinales. Ik hoop op minstens de halve finales. Gisteren tegen Team USA hebben we getoond dat we op dat niveau thuishoren. En we blijven nog groeien.”

Delaere: “We verdienen het”

Ook voor Antonia Delaere worden het haar tweede olympische deelname. “We waren naar hier gekomen om een ticket te pakken en we hebben bewezen dat we thuishoren op de Spelen. We zijn superblij en zondag kunnen we nu zonder stress spelen, dat was het doel. Het is wel emotioneel allemaal. We kennen elkaar al zo lang en vinden mekaar blindelings op het veld. Maar ook de jongeren doen het goed en dragen bij vanaf de bank. Dat kan alleen nog maar verbeteren.

Ramette: “Niet te beschrijven”

Ook Elise Ramette was erg blij met de kwalificatie. “Wat een gevoel. Dit kan ik niet beschrijven”, stelde de point guard. “Voor de rust hadden we het moeilijk. Maar daarna kwamen we in onze flow. En als we op dreef zijn, dan zijn we gewoon een heel goede ploeg.”

Wauters: “Ambities in Parijs mogen”

Geen Ann Wauters in Parijs, maar het Belgische basketbalicoon was er uiteraard bij in Antwerpen. “Er was wel wat spanning en iedereen verwachtte de kwalificatie, maar toch is er dan nog zo’n ontlading. Fantastisch gewoon en dat voor de tweede keer. Het is meer dan ooit verdiend. We hebben in de tweede helft gezien dat de Cats in een paar minuten een enorm verschil kunnen maken, wat de kwaliteiten van deze ploeg aantonen. Emma heeft daar een groot deel in gehad, scorend of niet, maar je ziet ook het geheel. Daarin zijn de Cats gegroeid, ze kunnen op meer speelsters rekenen. En nu? Ze trekken met ambities naar de Spelen en dat mogen ze ook. Ik ken deze groep heel goed en ze zullen nooit grote woorden uitpreken. Maar diep binnenin weten ze heel goed dat ze ver kunnen geraken.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer