Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/Science Photo Libra

Nederlandse test voor opsporing darmkanker kan mogelijk duizenden patiënten redden

De uitkomsten van een groot onderzoek in Nederland naar een nauwkeurigere darmkankerscreening zijn veelbelovend. De nieuwe test spoort veel meer voorstadia van kanker op in de ontlasting. Dat concludeert het onderzoek dat werd uitgevoerd onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. De wetenschappers hopen dat daarmee minder mensen uiteindelijk darmkanker ontwikkelen en dus ook minder mensen overlijden aan de ziekte.

  1. EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Belgische wetenschap­pers ontdekken schadelij­ke roetdeel­tjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrij­ke delen van ons brein”

    Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant.
  2. Bestraling van kanker tijdens zwangerschap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststellen”

    Bestraling van kanker tijdens zwanger­schap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststel­len”

    Kankerbestraling tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind, dat blijkt uit een nieuwe studie van UZ Leuven in The Lancet Child & Adolescent Health. Voor de resultaten van dit onderzoek bekend werden gemaakt wisten artsen niet wat de gevolgen waren voor een foetus bij radiotherapie tijdens de zwangerschap. Hierdoor was er discussie in de medische wereld over de veiligheid ervan. Maar daar scheppen Belgische wetenschappers nu duidelijkheid in. “Dankzij dit onderzoek kunnen artsen wereldwijd zich voortaan baseren op een medische studie”