© ATV

De Wever pleit voor inzet Belgische speurders in Ecuador

ANTWERPEN/QUITO -

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever wil dat de federale politie Belgische speurders naar Ecuador stuurt, om samen met de politie ter plaatse een zogenaamde Supported Unit te vormen in de strijd tegen de drugsmaffia.

Joris van der Aa

LEES OOK.Costa Rica, vakantieparadijs op de rand van de afgrond

De Antwerpse burgemeester is net terug van een tiendaagse reis door Zuid-Amerika, in het kader van de strijd tegen de cocaïnesmokkel. De Wever trok samen met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn Hamburgse collega Peter Tschentscher naar Colombia, Ecuador, Peru en Costa Rica om samenwerkingsverbanden te sluiten met de havens, de politie, de douane en het gerecht.

Burgemeester De Wever was erg onder de indruk van de situatie in Ecuador, waar drugsbendes niet aarzelen om politici, rechters en politiemensen te vermoorden. De haven van Guayaquil in Ecuador is de belangrijkste uitvoerhaven van cocaïne naar Europa en de Verenigde Staten. De Wever had in Ecuador ontmoetingen met de president en met verschillende vertegenwoordigers van politie en justitie. “Die mensen zijn ten einde raad en bang”, aldus De Wever. “Ze kunnen alle hulp gebruiken.”

De Antwerpse burgemeester vindt dat de Belgische overheid speurders naar Ecuador moet sturen om een zogenaamde Supported Unit te vormen. Supported Units zijn gespecialiseerde teams van buitenlandse politiemensen en lokale speurders, die zich richten op topcriminelen of zogenaamde high value targets. Zo werd de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar uitgeschakeld door een Supported Unit van Colombiaanse en Amerikaanse politiemensen.

COLUMN. Zuid-Amerika is net België: geen geld, geen capaciteit

Buurlanden doen al mee

“Ik weet dat het mijn bevoegdheid niet is, maar ik wil er wel alles aan doen om de vorming van zo’n Supported Unit in Ecuador te gaan bepleiten in Brussel”, zegt De Wever. “Ik denk echt dat we dat moeten doen, gezien de handel tussen Antwerpen en Ecuador. En ik denk ook dat we de steun van de Duitsers kunnen krijgen voor een dergelijk project. Peter Tschentscher, de burgemeester van Hamburg, was ook erg gewonnen voor het idee.”

België is een van de weinige landen die nog niet deelnemen aan Supported Units. Onze buurlanden Nederland en Frankrijk vormen al langer dergelijke gemengde politieteams in Zuid-Amerika. Ook Spanje en Italië zijn vragende partij om deel te nemen aan Supported Units in Zuid-Amerika.

LEES OOK. Topman Peruaanse antinarcoticabrigade tijdens Zuid-Amerika-missie Bart De Wever: “Cocaïnehandel bedreigt longen van onze wereld”

(vdaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER