Aangeboden door HBVL Shop

Met deze tips bak je de lekkerste pannenkoeken

Maria Lichtmis is al wel voorbij, maar versgebakken pannenkoeken smaken altijd. Met deze tips smul je snel van de lekkerste pannenkoeken!

Gebruik een goede pan 

Pannenkoeken bakken in een oude pan met een versleten antiaanbaklaag, dat is vragen om mislukte exemplaren. Kies een nieuwe goede en brede koekenpan die snel en gelijkmatig opwarmt, zodat je de pannenkoek op de juiste temperatuur kan bakken. Ook een degelijke antikleeflaag is belangrijk, zodat de pannenkoek mooi loslaat als hij gaar is.

Laat je beslag even rusten 

Het beslag bestaat uit bloem met een snuifje zout, eieren en melk. Wanneer het beslag gemengd is, kan je het best een half uurtje in de koelkast laten rusten. Zo krijgen de gluten de tijd om zich goed aan elkaar te binden. Zo zorg je voor een mooie egale pannenkoek. Het beslag moet vlot van je lepel aflopen, als een soort vloeibare yoghurt. Als het te dik is, kan je wat melk toevoegen. Als het te dun is, voeg je nog wat bloem toe.

LEES OOK. Opstaan in de winter: zo kom je makkelijker dat warme bed uit 

 

Maak je pan goed heet 

Mislukt jouw eerste pannenkoek steeds? Dan is je pan wellicht nog niet heet genoeg, waardoor het beslag kookt in plaats van bakt, en daarna niet makkelijk loslaat van de bodem. Voeg ook liever geen suiker toe aan het beslag, dat doe je beter op je pannenkoek als deze gebakken is. Een beetje olie en boter in de pan voor het bakken hebben dan wel weer een lekker effect op de pannenkoeken, en ze komen ook nog eens makkelijker los.

Varieer 

Er zijn veel verschillende recepten, en de lekkerste pannenkoek is voor iedereen anders. De ene houdt van dunne flensjes, de andere van dikke pannenkoeken met hartig beleg. Experimenteer er dus rustig op los. De combinatie zoet en zout doet het vaak goed: bak schijfjes appel en spek mee, en serveer de pannenkoek met stroop. Of ga voor een exotische variant door plakjes mango in het beslag te doen, en de pannenkoeken te serveren met ijs en kokosschilfers. Met afgekoelde pannenkoeken kan je dan weer een heerlijke stapeltaart maken, of vul ze met mascarpone en gesmolten chocolade, rol ze op en snij ze in reepjes. De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

Traditie 

 

Nog even een stukje traditie: 40 dagen na Kerstmis wordt Maria Lichtmis gevierd, met de vorm en kleur van pannenkoeken als een verwijzing naar de zon en het licht dat terugkeert na de donkere dagen. Door pannenkoeken te bakken werd vroeger de overschot van de bloem opgemaakt voor de nieuwe oogst. Dat is in onze tijden van overvloed niet meer nodig, maar elk excuus om pannenkoeken te bakken is welkom.

 

Maak van koken een feest met het beste kookmateriaal van hbvlshop.be.

Gerelateerd

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws