Mischa Schoemaker

Comedy met een missie: "Slimste Mens"-revelatie Soundos El Ahmadi begint aan Belgische theatertournee

De Nederlandse stand-upcomédienne Soundos El Ahmadi (42) start haar eerste theatertournee in ons land in Antwerpen. 23 shows goed voor meer dan 20.000 tickets én daarnaast nog 4 uitverkochte duoshows met Alex Agnew deze zomer: dat is het resultaat van haar veelbesproken deelname aan "De slimste mens". Een portret van de Nederlandse cabaretière, filmmaker en mediafiguur in vijf kernwoorden.

1. "De Slimste Mens"

Op woensdag 25 oktober 2023 maakt Soundos El Ahmadi haar intrede in "De slimste mens". Op dat moment kent bijna niemand in Vlaanderen de grofgebekte Amsterdamse, maar de populaire quiz bewijst opnieuw zijn kracht als springplank voor (nieuw) talent.

De flamboyante en ijdele Soundos - met lange nagels, extensions en piekfijne make-up - is naar eigen zeggen "geboren met twee opgestoken middelvingers" en grijpt haar kans. Met veel zelfrelativering, getuige uitspraken als "het kost veel geld om er zo goedkoop uit te zien".

Is het niet leuk om naar iemand te kijken die niet op ons lijkt?

Soundos El Ahmadi zoekt een verklaring voor haar succes in ons land

Vanaf de eerste minuut walst El Ahmadi luid en scherp over iedereen heen. Haar humor vertrekt vanuit een diepe woede over racisme en seksisme in onze samenleving. Na amper drie afleveringen zit haar Vlaamse televisieavontuur erop, maar El Ahmadi versiert nog een plek in de jury tijdens de finaleweken.

Een eerste Belgische tournee is het logische vervolg, al schrikt El Ahmadi zelf van dat succes. "Misschien omdat ik zo ongefilterd en on-Vlaams ben? Vinden we het niet allemaal leuk om naar iemand te kijken die niet op ons lijkt?", oppert ze in Humo.

"Het verrassingselement is belangrijk in comedy. En ik was vast één grote verrassing voor het Vlaamse publiek. Jullie kregen bovendien de kant-en-klare Soundos te zien: de volwassen, zelfverzekerde vrouw die bakken ervaring heeft en perfect weet wat ze doet. En niet onbelangrijk: "De slimste mens" schiep een sfeer waarin ik kon floreren. Iedereen is er aardig en genereus."

Een fragment uit "De slimste mens", waarin Soundos in haar eerste aflevering meteen alles uit de kast haalt:

2. Alex Agnew

Het succes van El Ahmadi in "De slimste mens" is deels te danken aan de chemie tussen haar en collega-komiek Alex Agnew. El Ahmadi snoert Agnew verrassend genoeg de mond en speelt hem naar huis. En toch bombardeert hij de Nederlandse tot nieuwe publiekslieveling.

"Veel van haar grappen zijn absolute voltreffers en haar directheid is over de hele lijn verheffend. Soundos heeft een grote persoonlijkheid en een grote présence op het podium. Ze speelt dat op een geweldige manier uit", zegt Agnew in De Morgen. "Achter de schermen klikte het goed en voelde ik een vriendschap bloeien. Doorgaans gunnen mannelijke comedians me mijn succes niet. Alex vindt het leuk dat ik schitter", aldus El Ahmadi in Het Laatste Nieuws.

De klik tussen beide comedians vertaalt zich in vier uitverkochte duoshows komende zomer in het OLT in Deurne, bovenop El Ahmadi haar solotournee. "Ik hoop dat ik in België mag blijven spelen, dat dit geen onenightstand is", zegt ze in Het Laatste Nieuws.

3. Marokkaanse roots

El Ahmadi is geboren en opgegroeid in Amsterdam, als kind van ouders met Marokkaanse roots. Ze is vooral opgevoed door haar alleenstaande moeder: een hoogopgeleide carrièrevrouw die haar dochter bewust maakt van de ongelijkheid in de samenleving. "Mijn moeder heeft me geleerd dat ik het me niet kan permitteren om er de kantjes af te lopen, omdat ik harder zou moeten werken om ergens te geraken dan anderen", zegt ze in Het Laatste Nieuws.

Haar engagement om discriminatie aan te klagen en te ijveren voor meer diversiteit in de mediawereld lopen als een rode draad door haar carrière. Wanneer El Ahmadi in 2022 een filmrol verliest, omdat ze zwanger is van haar zoon Sami, klaagt ze dat luidkeels aan op sociale media. Ze heeft met haar man Daniel dan al een dochter van 7, Aaliyah.

Soundos en haar echtgenoot Daniel

Haar Marokkaanse achtergrond komt ook geregeld aan bod in de podcast "BIMS", die ze samen maakt met Quinty Misiedjan en Edson da Graça: andere Nederlanders met een migratieachtergrond, opgegroeid in de Amsterdamse wijk de Bijlmer. Racisme en seksisme zijn vaste onderwerpen, omdat El Ahmadi die zaken vaak zelf heeft ervaren.

Dieptepunt op dat vlak: de Nederlandse talkshow "De wereld draait door", waar El Ahmadi in 2016 na amper twee maanden stopt als huiscomedian door de aanhoudende kritiek. "De racistische onderbuik van Nederland ging gelijk aan het rommelen en iedereen greep meteen naar een toetsenbord. Probeer maar eens grappig te zijn als je het gevoel hebt dat het publiek je haat", zegt ze daarover.

4. "Comeback kid"

"Comeback kid" heet haar vijfde comedyvoorstelling, en het is de show die ze in ons land gaat spelen. Maar het is vooral van toepassing op haar carrière. El Ahmadi heeft zichzelf enkele keren heruitgevonden. Zo komt er jarenlang geen enkele recensent naar haar voorstellingen, maar blijft ze geloven dat ze een plek verdient in de Nederlandse comedywereld. 

Ik vind het vreselijk dat niemand op een filmset of comedyavond op mij lijkt

Soundos El Ahmadi

"Ik ben vaak pionier tegen wil en dank. Ik was dé Marokkaanse comédienne in Nederland, maar ik vind dat geen eretitel. Ik vind het vreselijk dat niemand op een filmset of op een comedyavond op mij lijkt", zegt ze in Humo. Ook als vrouw in de mannelijke comedywereld vindt ze het "absoluut klote".

De eerste liefde van El Ahmadi is trouwens niet comedy maar film. Na enkele rollen in haar tienerjaren start ze een studie toneelwetenschappen. Die breekt ze na enkele maanden af om haar comedydroom na te jagen. Ze sluit zich aan bij collectief Comedytrain. Eén van haar collega's is die andere "Slimste Mens"-revelatie: Jeroen Leenders.

El Ahmadi combineert acteerwerk met voorstellingen, stemmenwerk en passages in televisieprogramma's als "Wie is de mol" en "Expeditie Robinson". Dat laatste programma levert veel online haat op. El Ahmadi verdenkt de makers ervan om haar bewust negatief in beeld te brengen. Toch wordt "Expeditie Robinson" een succes: El Ahmadi haalt de finale en zet zich stevig op de kaart als Bekende Nederlander. "Ik klauw me altijd een weg terug", zegt ze daarover.

5. Primeurs op Netflix en als filmmaker

Met dank aan haar grote mond en ondernemingszin tekent El Ahmadi geregeld voor een primeur. In 2018 krijgt ze met "More Soundos" haar eigen Netflixspecial. In 2019 duikt ze op in de prestigieuze Netflixreeks "Comedians of the world", waarin 47 komieken uit de hele wereld een halfuur comedy brengen.

Vanuit haar liefde voor het acteervak stampt ze haar eerste langspeelfilm uit de grond in 2021. "Meskina" is een romantische komedie waarin enkel jonge Marokkaanse vrouwen de hoofdrol spelen, onder wie El Ahmadi zelf. Ze wil de film maken die in haar tienerjaren niet bestond. "Meskina" wordt een succes, terwijl El Ahmadi lang met de uitzendrechten heeft geleurd tot Netflix interesse toont.

"Lekker empowerment, lekker fris, en met vrouwen die op mij lijken. Zonder dat ze jihadist zijn of de hele tijd in elkaar worden geslagen", zegt ze daarover in De Volkskrant.

Wie de komende maanden naar haar show "Comeback kid" gaat kijken, is dus gewaarschuwd. El Ahmadi gaat geen onderwerp uit de weg. Ze belooft zich te tonen zoals Vlaanderen haar zag in "De slimste mens": als "luis in de pels van racisten en populisten".

BEKIJK - de trailer van "Meskina":

Meest gelezen