Caleb Ewan grijpt enige sprinterskans in openingsrit Ronde van Oman, Coquard baalt voor de derde keer

Caleb Ewann heeft zaterdag de eerste etappe in de wielerronde van Oman (2.Pro) op zijn naam geschreven. De Australiër was na 181,5 km tussen het Oman Across Ages Museum en Oman Convention and Exhibition Centre de snelste in een massasprint. Bryan Coquard werd opnieuw tweede.

Marnix Taes

Drie renners begonnen vroeg aan een onmogelijke opdracht: voor het peloton uit blijven. Het waren de Spanjaar Oscar Pelegri, de Griek Ploychronis Tzortzakis en de Maleisiër Nur Amirul Fakhruddin Mazuki. Ideaal voor het peloton om het blok erop te leggen. Ook Pelegri zag het zinloze van zijn avontuur in en liet zich uitzakken, terwijl de Omani Munther al Hsani de omgekeerde beweging maakte. Dsm-firmenich PostNL ( in functie van Fabio Jakobsen) en Jayco-AlUla (voor Caleb Ewan) behielden de controle, terwijl Soudal-Quick Step voor Paul Magnier of Luke Lamperti ook wat naar voren opschoof.

Op elf kilometer was het liedje van de drie vooraan uitgezongen en konden we beginnen aan de sprintvoorbereiding. Arkéa-B&B Hotels en UAE Emirates jaagden het tempo fel de hoogte in, terwijl Astana Qazaqstan en Uno-X Mobility hen al snel overvleugelde. Jayco-AlUla begonnen de laatste rechte lijn op kop en zette Ewan in het spoor van Alexander Kristoff af. De kleine pocketsprinter kwam vervolgens uit het wiel van de Noorse beer en hield een opkomende Bryan Coquard nog net af. Voor de Cofidis-sprinter is het al derde keer dat hij tweede wordt dit seizoen. Eerder moest hij al Dylan Groenewegen in de Classica Valenciana en Tim Merlier in de AlUla Tour laten voorgaan. Amaury Capiot, vrijdag derde in de Muscat Classic was de beste belg op plek zes.

Morgen/zondag leggen de renners 170,4 km af tussen Al Sifah en Qurayyat. De streep ligt na een klim van 2,7 km aan gemiddeld 6,7 procent. Ook onderweg gaat het omhoog, met in de eerste 40 km twee gecategoriseerde beklimmingen. De rittenkoers eindigt volgende week woensdag met de traditionele etappe met aankomst op de Green Mountain.

Vorig jaar ging de eindzege in de twaalfde editie naar de Amerikaan Matteo Jorgensen (Movistar), die nu voor Visma - Lease a Bike rijdt. Hij had in de eindstand één seconde voorsprong op Mauri Vansevenant (Soudal - Quick.Step).

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer