VIDEO. “Dit is echt gek”: Lotte Kopecky wint in UAE Tour rit bovenop loodzware slotklim en is op weg naar eindwinst

Lotte Kopecky heeft zaterdag de derde rit in de UAE Tour gewonnen, een vierdaagse rittenkoers voor de WorldTour in de Verenigde Arabische Emiraten. De wereldkampioen was de beste na 128 km tussen Al Ain Police Museum en Jebel Hafeet, een loodzware klim van 10,8 km aan 6,8 procent stijgingsgemiddelde. Kopecky neemt de leiderstrui over van de Nederlandse Lorena Wiebes (Team SD Worx - Protime). Die had in een sprint de eerste twee etappes op haar naam geschreven.

Marnix Taes

Kopecky had op voorhand geen doel gemaakt van het algemeen klassement in de UAE Tour; maar leek tijdens de Arabische rittenkoers dan toch haar kar te keren. Ze “wilde haar best doen tegen de klimmers en zien hoe ver ze kon gaan”.

Drie rensters wilden met een voorgift aan de gevreesde Jebel Hafeet te beginnen en dat waren de Zwitserse Linda Zanetti, de Spaanse Idoia Eraso en de Française Gladys Verhulst-Wild. Uiteindelijk was het enkel de Française die met een voorsprong aan de lange klim begon, maar lang zou ze niet voor het peloton uitrijden.

De nervositeit voor de slotklim sloeg al snel toe in het peloton en dat kreeg zo zijn slachtoffers. Eersst ging Oostenrijks kampioen Carina Schrempf (Alpecin-Deceuninck) tegen de vlakte, nadien was het de beurt aan de Britse Movistar-kopvrouw Claire Steels.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het was zowaar leider Wiebes zelf die het tempo aanhield op kop van het peloton in dienst van Kopecky. Op acht kilometer haakte de Nederlandse sprinter af en dat was het signaal voor favoriete Gaia Realini (Lidl-Trek) om er een eerste snok aan te geven. De Italiaanse zorgde ervoor dat er een elitegroepje ontsond van zes rensters met daarbij de Spaanse kampioene Mavi Garcia (Liv AlUla Jayco), het Canyon//SRAM Racing-duo met de Duitse Ricard Bauernfeind en de Australische Neve Bradbury, de Française Marion Bunel (St Michel - Mavic - Auber93 WE), titelverdedigster Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) en Kopecky zelf.

De wereldkampioene, voor de gelegenheid in de zwarte leiderstrui van het klassement van de tussensprints, gaf een heel sterke indruk, bleef rustig bij enkele versnellingen en bleef zichtbaar moeiteloos in het wiel van Garcia, die aan kop sleurde. De Italiaanse kampioen kreeg het net zoals Bauernfeind en Bunel lastig en haakte af, terwijl Bradbury vond dat het niet snel genoeg ging en een demarrage plaatste. Daar had Kopecky even geen antwoord op.

© GettyImages

Gelukkig voor de Belgische renster vlakte het naar het einde wat af en en kon ze haar pk’s aanspreken. Bradbury zag de bui al hangen, net als Garcia en Realini, die Kopecky moesten laten gaan. De winnares van de Ronde van Vlaanderen rook de finish en had bij de vod van de laatste kilometer Bradbury te pakken. In de sprint had de Australische geen verhaal op Kopecky, die het uitschreeuwde van blijdschap.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kopecky: “Zege is heel goed voor het vertrouwen”

“Het is mijn allereerste ritwinst met een finish bergop. Het is echt gek. Vooraf was ik heel gemotiveerd, hoopte ik en droomde ik hiervan, maar om het dan te doen, is heel goed voor vertrouwen. Ik deed het kilometer per kilometer, want in dertig seconden kun je je goed gevoel kwijtspelen op zo’n klim, waar je benen altijd pijn doen. Toen Bradbury ging, was ik wel een beetje in paniek, maar toen ik dichterbij kwam, geloofde ik er opnieuw in. Mijn zege hier is heel belangrijk, want ik was hier eigenlijk gewoon ter voorbereiding van de klassiekers.”

© GettyImages

Morgen/zondag eindigt de tweede UAE Tour Women met een vlakke etappe over 105 km van het Louvre Abu Dhabi Museum naar Abu Dhabi Breakwater. Na afloop wordt de opvolgster gekroond van Longo Borghini.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen