Themabeeld© Shutterstock

Frans dorpje verbiedt gebruik van smartphone in het openbaar: “We kunnen onze ogen niet meer van onze schermen houden”

Op je smartphone scrollen op straat is vanaf nu verboden in het Franse dorpje Seine-Port, op zo’n vijftig kilometer ten zuiden van Parijs. Dat heeft een meerderheid van de ongeveer 2.000 inwoners van het dorp beslist bij referendum.

jvh
Bron: The Guardian

Zowel volwassenen als kinderen mogen vanaf nu niet meer op hun telefoon zitten wanneer ze over straat lopen, met anderen op een bankje in het park zitten, aan het winkelen zijn, of aan het eten of drinken zijn in cafés en restaurants. Ook ouders aan de schoolpoort mogen het toestel in de toekomst niet meer uit hun zakken halen. Als je de weg kwijtraakt, verwacht de gemeente dat je op straat de weg vraagt.

Aan winkeliers wordt gevraagd om stickers op hun ramen te kleven waarop een smartphone met een rode streep erdoor te zien is. De burgemeester moedigt verkopers ook aan om klanten die aan de telefoon hangen niet te bedienen. “Ze kunnen hun telefoongesprek buiten afronden, en daarna binnenkomen met een gepaste begroeting”, klinkt het bij burgemeester Vincent-Paul Petit.

In totaal namen 277 mensen deel aan het referendum, zo’n twintig procent van de stemgerechtigden. 54 procent stemde voor het verbod. Onder hen ook inwoonster Ludivine Printz, die zelf een zoontje van twee jaar heeft. “We hebben allemaal last van een teveel aan schermtijd”, zegt ze in The Guardian. “Sommigen zeggen dat het een aanval is op onze vrijheid, maar daar ben ik het niet mee eens. Met dit verbod verhogen we ons bewustzijn van de impact van smartphones op ons leven.” Ze hoopt dat er in de plaats van al die schermtijd meer menselijk contact komt.

Geen boetes

Burgemeester Petit zal de uitkomst van het referendum vastleggen in een gemeentelijk besluit. Toch zullen overtredingen niet bestraft kunnen worden, omdat het verbod niet bestaat in de nationale wetgeving. Toch hoopt de burgemeester dat het verbod mensen ertoe zal aanzetten om minder te scrollen, en bewuster om te gaan met hun smartphone. “Deze maatregel komt er vooral om verslaving tegen te gaan. We kunnen onze ogen tegenwoordig niet meer van onze schermen houden”, vertelt Petit in The Guardian.

De gemeente heeft daarnaast ook richtlijnen opgesteld voor smartphonegebruik binnenshuis. Zo zouden er ’s ochtends geen schermen mogen worden gebruikt, moet de slaapkamer altijd vrij zijn van schermen, en ook voor het slapengaan en tijdens maaltijden zouden schermen uit den boze zijn. Ouders die hun kinderen jonger dan 15 jaar geen smartphone geven, kunnen van de gemeente zelfs gratis een ouderwets model krijgen waarmee je alleen kan bellen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer