© Hollandse Hoogte / Anneke Janssen

Storm van kritiek, maar Anouk neemt uitspraken niet terug: “Geen verlies”

Anouk krijgt veel kritiek op een bericht dat ze op sociale media plaatste over trans vrouwen. “Je pipi eraf hakken maakt je geen vrouw, dit wel”, gevolgd door een foto van bebloed toiletpapier. Ondanks felle kritiek, neemt de zangeres de uitspraak niet terug.

Arno Van Hout

Vrijdagochtend plaatste de Nederlandse zangeres Anouk het bericht op het sociale mediaplatform Threads. Ze schreef dat je nog niet meteen een vrouw bent wanneer je geen mannelijk geslachtsdeel hebt. “Je pipi eraf hakken maakt je geen vrouw. Maar dit wel”, schreef Anouk bij een foto van haar toilet waarin bebloed toiletpapier ligt. “Word ik nu gecanceld?”, vervolgde de Nederlandse zangeres.

Niet op bingokaart van 2024

Op dat bericht kwam een storm van misnoegde reacties. Nikkie de Jager, beter bekend als Youtube-ster Nikkie Tutorials, die overigens zelf trans vrouw is, reageerde furieus. “Dat één van de meest nuchtere en gerespecteerde muzikanten van Nederland een schaamteloze ‘terf’ (een Engelstalig acroniem voor een radicale feminist die trans vrouwen niet als echte vrouwen ziet, red.) en transfoob blijkt te zijn, stond niet op mijn bingokaart voor 2024”, schrijft de Nederlandse onder de post. “We zijn een minderheid die simpelweg acceptatie wil, laat ons verdomme met rust”, vervolgt de Youtuber, waarna ze nog een duidelijke emoji van een middelvinger plaatst.

LEES OOK. Zangeres Anouk onder vuur na “transfobe” foto van bebloed toiletpapier op sociale media: “Dit maakt je een vrouw”

Ook presentator en televisiemaker Tim Hofman, hier bij jongeren voornamelijk bekend voor Youtube-account Boos, reageert verbouwereerd: “Dat je dan op de wc een beetje zit te mijmeren, achterom kijkt, ‘eigenlijk wel goed moment om trans vrouwen te beschimpen’ denkt, toch even een foto maakt, die dan helemaal post, om vervolgens tevreden gaan zitten wachten tot Boulevard en Shownieuws bellen.”

“Geen verlies”

Zaterdagochtend heeft Anouk gereageerd op de commotie, alweer op Threads. Maar verzoenende taal blijft uit, want ze blijft bij haar stuk. “Iedereen die je verliest door feiten te spreken, is geen verlies. Het is een uitlijning. Vandaag gaan we verder.” Wel vult de zangeres aan met: “Geen haat, maar liefde. Voor iedereen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER