Sony betaalt meer dan half miljard euro voor helft muziekcatalogus Michael Jackson

Sony Music Group heeft naar verluidt minstens 600 miljoen dollar (556 miljoen euro) betaald voor de helft van Michael Jacksons muziekcatalogus. De deal zou ook de grootste ooit zijn voor het werk van één muzikant. Dat meldt de Britse omroep BBC zaterdag.

Michael Jackson, die in 2009 op 50-jarige leeftijd overleed, is een van de succesvolste popsterren aller tijden en verkocht wereldwijd meer dan 400 miljoen platen.

 Zijn album 'Thriller' uit 1982 is volgens Guinness World Records nog steeds de best verkochte plaat aller tijden.

De King of Pop is ook enorm populair op streamingdiensten, met bijna 40 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify. Zijn songs 'Billie Jean' en 'Beat It' zijn alleen al op Spotify meer dan een miljard keer afgespeeld.

Het is niet de eerste keer dat (een deel van) de muziekcatalogus van een artiest verkocht wordt. Eerder verkochten de nabestaanden van David Bowie al alle muziekrechten van de Britse artiest. Platenlabel Universal investeerde honderden miljoenen in het verzamelde werk van Bob Dylan.

Waarom investeren muziekbedrijven in publicatierechten van artiesten?

Omdat er geld mee te verdienen valt. Wie de muziekrechten op bepaald werk in handen heeft, bepaalt volledig wat er met die muziek gebeurt. Welke platen opnieuw worden uitgebracht, welke nummers gebruikt kunnen worden in reclamespots of films, tot welk aanbod er op streamingdiensten komt.

Voor investeerders zijn muziekrechten een interessant alternatief om op de lange termijn geld te verdienen aan een artiest. Vooral voor zogenoemde tijdloze artiesten met een lange staat van dienst, wiens muziek nog jarenlang mee kan, valt hier een mooie som geld aan te verdienen. 

Meest gelezen