Paul Van Landeghem

Chinees Nieuwjaar in Antwerpen met 2.000 feestvierders: "We wensen elkaar geluk, rijkdom en een goede gezondheid"

In de Chinese wijk in Antwerpen is het Chinese nieuwe jaar gestart. Zo'n 2.000 geïnteresseerden kwamen naar de bekende leeuwendansparade kijken. Je kon er ook genieten van een markt, tentoonstelling, Chinese dans en workshops. Het komende jaar wordt het Jaar van de Draak, wat een speciaal jaar is voor de Chinezen. 

Voor de Chinezen is het vandaag de belangrijkste feestdag: Chinees Nieuwjaar. Deze editie is dan ook extra speciaal, want 4721 op de Chinese telling is het Jaar van de Draak.“Veel mensen hebben de draak graag, omdat het een krachtig dier is. Dat zorgt er ook voor dat er zoveel mensen komen vandaag", zegt organisator Joe Choi. 

De leeuwendansparade lokte zo'n 2.000 bezoekers. Tijdens de parade hangen er kroppen sla aan winkels en restaurants in de Chinese wijk. Mannen in leeuwenpakken eten de sla, die voor geluk staat.

Daarnaast valt er nog heel wat te beleven: een marktje met eten en drinken, Chinese dans, een workshop Tai Chi, een tentoonstelling in bibliotheek Permeke en meer.

Het is interessant om eens kennis te maken met de Chinese cultuur en die aan mijn kleindochter te tonen

Bezoeker

"Chinees nieuwjaar is de belangrijkste feestdag binnen onze cultuur. We wensen elkaar veel geluk, rijkdom en een goede gezondheid", legt Mark Neirynck uit, die voor Hong Kong Economic and Trade Office werkt, de vertegenwoordiger van Hongkong in België en de Europese Unie.

Blije bezoekers

Het publiek was divers. Niet alleen mensen met Chinese roots komen naar de viering. "Het is een belevenis voor de kinderen. Hoewel er veel volk is, hebben ze toch een glimp kunnen opvangen van de leeuwen", zegt een bezoekster. 

"Het is interessant om eens kennis te maken met de Chinese cultuur en die aan mijn kleindochter te tonen", vertelt een andere man die met zijn kleinkind op stap is. "Het is in Antwerpen en het is mooi weer, voor mij kan het niet meer stuk."

"We hebben beiden Sinologie gestudeerd, dus we hebben wel een link met China", vertellen twee bezoekers uit Gent nog. 

Meer dan een dag

Officieel vieren de Chinezen 15 dagen lang de start van het nieuwe jaar, waarbij elke dag zijn eigen tradities heeft. "Maar in deze moderne tijd vieren we het één of twee dagen en daarna moeten we weer beginnen werken", sluit organisator Choi af.

Meest gelezen