© ATV

De eerste koppen sneuvelen in het gansrijden: Steven Brusten (Zandvliet) en Dirk Lathouwers (Berendrecht) kronen zich tot koning

Berendrecht/Zandvliet -

In Berendrecht en Zandvliet is zaterdag gestreden om de kop van de gans. Wie de kop trekt, mag zich een jaar lang koning noemen. Bij de Veteranen Zandvliet is de koning geen onbekende: Steven Brusten volgt zichzelf op. In Berendrecht duurde de strijd iets langer, maar was het nieuwkomer Dirk Lathouwers die de kop trok.

De Lollemannen van De Nieuwe Gans in Berendrecht en de Veteranen van Zandvliet trapten zaterdag het folkloristisch gansrijden in de polderdorpen weer op gang. De inzet: de koningskroon in het gansrijden. En dat leverde heel wat spectaculaire beelden op.

Veteranen Zandvliet

De eerst koning was iets na 17 uur gekend. Steven Brusten volgt zichzelf op bij de Veteranen van Zandvliet. Het was Gunther Scheipers die het net van de kop trok. Tien ruiters later, iets na 17 uur, kwam Brusten aanrijden die uiteindelijk de kop trok. Ook vorig jaar was Steven Brusten koning in het gansrijden in Zandvliet. In de jaren voordien waren zijn broer en schoonbroer al koning. De vader van Steven, Stan Brusten droeg vier keer de koningskroon.

(lees verder onder de foto.)

Koning in het gansrijden Steven Brusten.© Gert Simons

Lollemannen De Nieuwe Gans

In Berendrecht was de winnaar pas een uur later bekend. Dirk Lathouwers, die voor het eerst deelnam, trok iets voor 18 uur de ganzenkop en mag zich een jaar lang koning noemen van de Lollemannen De Nieuwe Gans.

Dirk Lathouwers gaat de hoogte in bij de Lollemannen.© Sarah Van den Elsken

Ook morgen , zondag, komen de gansrijders in actie, wanneer de ruiters van de Koninklijke Ganzenrijders (Stabroek), De Nieuwe Gans (Berendrecht) en de Jonge Ruiters (Zandvliet) op hun boerenpaard kruipen.

Het feestgedruis start al vroeg op de dag, maar dé cruciale uren zijn tussen 15 en 18u.

© Sarah Van den Elsken

 (jas)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gansrijden