VRT NWS Limburg

Prikkelarme zone tijdens carnavalstoet in Genk enthousiast onthaald: "Minder prikkels voor de kinderen"

Voor het eerst test Genk een prikkelarme zone uit tijdens de carnavalstoet. Dat is een zone waar kinderen met ASS (Autismespectrumstoornis) zonder al te veel prikkels kunnen genieten van de carnavalstoet. "Mijn zoon komt normaal nooit uit zijn buggy, maar nu is hij laaiend enthousiast", vertelt een mama.

Genk wilde kinderen met ASS ook laten genieten van de jaarlijkse carnavalstoet, want voor hen is dat niet zo eenvoudig. Daarom heeft de stad in samenwerking met vzw ZIMASS voor het eerst een prikkelarme zone ingericht. "Kinderen met ASS hebben het moeilijk met drukte en lawaai, waardoor ze emotioneel worden of zelfs blokkeren", vertelt Pieter-Jan Bollen, voorzitter van vzw ZIMASS.

In de prikkelarme zone kunnen de kinderen in alle rust genieten van de stoet. Ze worden ook voorbereid op wanneer de stoet start en wanneer hij zal eindigen. Zo kunnen ze zich voorbereiden op wat er gaat komen en schrikken ze niet. Er zijn ook begeleiders aanwezig in de zone die de kinderen en hun ouders bijstaan.

BEKIJK - Pieter-Jan Bollen (VZW Zimass): "Normaal mijden onze kinderen heel veel mensen, lawaai en heel veel licht":

Videospeler inladen...

De eerste reacties

De eerste reacties op de prikkelarme zone waren alvast lovend. "We horen heel weinig, wat heel prettig is. Mijn zoon komt normaal nooit uit zijn buggy, maar nu is hij dolenthousiast. Dat is het mooiste bewijs om aan te tonen dat het een fantastisch initiatief is.", vertelt een mama.

"Straks kan mijn zoon rustig weer naar huis, zonder dat hij al te veel prikkels heeft opgevangen", vult een andere mama aan. "De stoet komt voorbij, maar we horen niet zoveel, wat echt heel goed is voor hem. Ik zie hem echt genieten."

100 plaatsen voorzien

Wie gebruik wilde maken van de prikkelarme zone, moest zich op voorhand inschrijven. Er werden 100 plaatsen voorzien, wat achteraf te weinig bleek te zijn. "We hebben het dubbel aantal inschrijvingen gekregen. We moesten daarom ook heel wat mensen teleurstellen, tot onze grote spijt. We hadden ook een grotere zone kunnen inrichten, maar dit was een test om te zien of het werkt. We hopen dat hier nog een vervolg van komt", aldus Bollen.

Ook schepen Karel Kriekemans (CD&V) is zeer blij met de eerste reacties. "Het was voor sommige kinderen de eerste keer ooit dat ze naar de stoet konden gaan, dat doet mij enorm veel plezier. We gaan de resultaten de komende dagen evalueren en we gaan dit zeker herhalen. Op 1 mei hebben we hier de grote O-parade in Genk en daar zullen we ook een prikkelarme zone inrichten", besluit hij.

Meest gelezen