stadion
Stade Joseph Marien
toeschouwers
6800

Union ziet winst in laatste minuut door de vingers glippen tegen Westerlo na discutabele VAR-interventie

za 10 februari 2024 20:10
  1. 7' - Doelpunt - Thomas Van den Keybus (0 - 1)
  2. 16' - Doelpunt - Loic Lapoussin (1 - 1)
  3. 25' - Geel - Casper Terho
  1. 50' - Geel - Emin Bayram
  2. 52' - Geel - Griffin Yow
  3. 57' - Verv. Casper Terho door Alessio Castro-Montes
  4. 59' - Doelpunt - Loic Lapoussin (2 - 1)
  12. 83' - Verv. Mohamed Amoura door Dennis Eckert Ayensa
  13. 90+6' - Doelpunt strafschop - Nicolas Madsen (2 - 2)
  14. 90+7' - Verv. Romeo Vermant door Ravil Tagir
Jupiler Pro League - speeldag 25 - 10/02/24 - 18:15
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
7'
Thomas Van den Keybus
0 - 1
7'
16'
Loic Lapoussin
16'
1 - 1
59'
59'
2 - 1
90+6'
Nicolas Madsen
2 - 2
90+6'

Een opdoffer in de 95e minuut. Union leek lang af te stevenen op een nieuwe driepunter tegen Westerlo, maar in de allerlaatste minuut ging de bal nog op de stip na een lange VAR-interventie. Nicolas Madsen nam het cadeautje in dank aan en schonk de bezoekers zo alsnog een punt.

Union - Westerlo in een notendop:

• Sleutelmoment: In de extra tijd krijgt Union een koude douche. Mac Allister gaat naast de bal, Frigan loopt tegen hem aan en beide spelers gaan onderuit. Scheidsrechter Van Damme grijpt niet in, maar wijst na een VAR-interventie tóch naar de stip. Madsen schenkt Westerlo zo op de valreep een punt.

• Man van de match: Het levert Union uiteindelijk slechts één punt op, maar met twee goals was Loïc Lapoussin wel de uitblinker bij de thuisploeg. Hij zette snel orde op zaken na de vroege tegengoal en bracht Union op het uur op voorsprong.

• Opvallend: Westerlo treedt toe tot een select clubje, want voor Union is het dit seizoen nog maar de derde keer dat het in de competitie in eigen huis punten laat liggen. Antwerp kon net als Westerlo een punt rapen in het Dudenpark, Racing Genk is het enige team dat er kon winnen.

Lapoussin zet snel orde op zaken na blunder van Sykes

De wedstrijden volgen elkaar in sneltempo op voor Union en dus koos Alexander Blessin ervoor om opnieuw te roteren. Castro-Montes en Sadiki verhuisden naar de bank, zelfs Burgess kreeg rust. Terho, Machida en Rasmussen waren hun vervangers.

De wedstrijd begon in mineur voor de competitieleider, want Sykes ging al na enkele minuten pijnlijk de mist in. Na een te korte terugspeelbal op Moris haalde de doelman de doorgebroken Vermant neer in de zestien, maar de bal kwam tot bij Van den Keybus en die mikte de openingsgoal in het lege doel.

Even slikken voor Union, dat wel snel orde op zaken stelde. Westerlo liet zich te makkelijk ringeloren bij een simpele één-twee door het centrum en Lapoussin bracht de thuisploeg zo op het kwartier alweer langszij.

Weinig doelgevaar na die gelijkmaker, beide ploegen hielden elkaar in evenwicht. Met de rust in zicht maakte een klasseflits van Amoura toch bijna het verschil, maar zijn knappe plaatsbal strandde op de kruising.

Late penalty kost Union twee punten

In de tweede helft slaagde Westerlo er niet meer in om met veel energie gelijke tred te houden met Union. Opnieuw werden de bezoekers gered door het doelhout toen Nilsson net niet bij een indraaiende voorzet van Amoura kwam en de bal via Bolat op de paal landde.

De 2-1 bleef wel in de lucht hangen en op het uur viel ze ook. Op een voorzet van Machida kopte Nilsson de bal weer voor doel. Daar kapte Lapoussin Bayram knap uit en van dichtbij mikte hij zijn tweede van de avond in doel.

Union gaf de touwtjes nadien niet meer uit handen. Nilsson zorgde tot twee keer toe bijna voor de 3-1.  De Zweed kwam een fractie te laat om een voorzet van Castro-Montes in doel te glijden en botste tien minuten voor het einde op een redding van Bolat.

Gemiste kansen die Union uiteindelijk duur te staan kwamen. In de extra tijd miste Mac Allister zijn interventie en Frigan liep tegen de Argentijn aan. Beide spelers gingen onderuit en na tussenkomst van de VAR legde scheidsrechter Van Damme de bal op de stip. Madsen liet de kans niet liggen en bracht Westerlo onverhoopt langszij.

Diep in de extra tijd kwam Union alsnog dicht bij de volle buit toen Nilsson van dichtbij kon uithalen, maar met een bijzonder knappe verdedigende actie kon Neustädter zijn schot nog net voldoende deviëren.

Blessin: "Onze eigen fout dat we wedstrijd niet beslist hebben"

• Loïc Lapoussin (Union): "Dit voelt aan als een nederlaag. We stonden op voorsprong op eigen veld, we waren erin geslaagd de scheve situatie recht te trekken. Dit is een professionele fout. We hebben het eerste doelpunt ook weggegeven. Daarna zijn we goed teruggekomen in de wedstrijd, maar als je dan je kansen niet afmaakt, dan kan dit gebeuren. Of we nu in een dipje zitten, na de bekernederlaag tegen Club eerder deze week? Nee, het bekerduel met Club wordt over twee wedstrijden beslist. We hebben daar geen slecht resultaat behaald. Vandaag blijven we steken op een gelijkspel, maar er is geen sprake van een slechte dynamiek. We kunnen nu snel de knop omdraaien en focussen op onze Europese wedstrijd. Het is de eerste keer dat ik twee scoor in een wedstrijd, maar ik had liever niet gescoord en wel gewonnen."

• Alessio Castro-Montes (Union): "Vanuit mijn positie was het helemaal geen penalty. Volgens mij werd er eerst een fout gemaakt op Mac Allister. Ik heb proberen mee te kijken naar de beelden en daarop was het voor mij toch heel discutabel. In een wedstrijd is er wel vaker een fase waarbij er contact is aan beide kanten. We moeten die fase nog eens zonder emoties bekijken en dan eerlijk analyseren. We kregen nog een grote kans op het einde, maar het is niet daar dat we de wedstrijd winnen of verliezen. We waren niet efficiënt genoeg vandaag, we hadden de wedstrijd sneller moeten beslissen. We hadden onszelf niet zo in de problemen moeten brengen."

• Alexander Blessin (trainer Union): "In het begin en op het einde had ik een slecht gevoel. Normaal gezien hadden onze twee goals moeten volstaan om te winnen. We hadden alles onder controle, maar op het einde waren we niet hongerig genoeg om die derde goal te maken. Maar als je zulke fouten maakt, dan moet je geen excuses zoeken. Nog voor de penalty had ik niet het gevoel dat we een duidelijke overwinning verdienden. Het is onze eigen fout dat we wedstrijd niet beslist hebben voor die late tegengoal. We hadden kansen op de 3-1, maar in de laatste fase ontbrak er vandaag altijd iets. Over de tussenkomst van de VAR kan ik niks zeggen. Het was te ver voor mij. Voor die situatie hadden we de mogelijkheid om de bal op te ruimen. Als het een fout is, dan is het een fout. We hebben nu vier dagen om te recupereren en ons voor te bereiden op de wedstrijd tegen Frankfurt. Daar zullen we een betere prestatie moeten neerzetten."

• Thomas Van den Keybus (Westerlo): "Het was een eerste helft met veel intentie, beide ploegen wilden voetballen. We kwamen op voorsprong en dat hadden we moeten behouden, maar we maakten een individuele fout. Union is natuurlijk heel sterk in de omschakeling en maakte het heel mooi af. In de tweede helft was het zaak om zo voort te blijven doen. Van achteruit konden we toen wel moeilijk de bal bijhouden, maar je weet dat het hier altijd een moeilijke wedstrijd is. Ik denk dat we het wel degelijk hebben gedaan. Dit resultaat zegt veel over onze mentaliteit. We vechten tot de laatste minuut, we hebben ook geen andere keuze in onze situatie. We moeten nu keihard blijven werken, zodat we in eerste instantie het behoud hebben."

• Rik De Mil (trainer Westerlo): "Dit is een belangrijk punt. Niet dat we daarmee in de stand zo'n goede zaak doen, maar de manier waarop en de plaats waar je het doet, is heel belangrijk voor het moreel. In de tweede helft hadden we het moeilijk, maar door de wissels werden we toch weer wat stabieler en uiteindelijk pakken we hier een heel mooi punt. De penalty? Ik moet de fase nog herbekijken. De VAR is tussengekomen, de scheidsrechter heeft ernaar gekeken. Ik kan niet zeggen of het discutabel was. We zijn er uiteraard blij mee. Qua organisatie stond het goed. Ik heb een drietal grote kansen gezien van Union en een paar kleinere, maar wij hebben ook kansen gehad. Het is zeker geen gestolen punt, het is niet zo dat we ons hier niet getoond hebben of alleen maar verdedigd hebben. Ik denk dat het wel verdiend is."

Fase per fase

90+11'

Einde

Union leek op weg naar een verdiende overwinning tegen Westerlo, maar het venijn zat in de staart voor de competitieleider. Een discutabele penalty leverde Westerlo op de valreep een punt op. De bezoekers kwamen in het Dudenpark al vroeg op voorsprong, maar Lapoussin veegde die openingsgoal snel uit en bracht Union in de tweede helft ook op voorsprong. Westerlo kwam er niet aan te pas, maar keert uiteindelijk dus wel met een punt huiswaarts.

90+10' tweede helft
90+10'

Nilsson nog dicht bij de 3-2!

Olala, bijna houdt Union toch nog de punten thuis. Nilsson kan van dichtbij uithalen, maar Neustädter doet zijn schot nog net afwijken.

90+7'
90+6'
90+6'
90+5'

Madsen zet de strafschop om!

Madsen laat de kans niet liggen en brengt Westerlo op de valreep langszij. Moris kiest de goede hoek, maar de elfmeter van Madsen is te goed getrapt. Zuur voor Union, deze strafschop zal ongetwijfeld reacties losweken.

90+4'

Penalty

Van Damme neemt uitgebreid de tijd en beslist uiteindelijk om de bal wel degelijk op de stip te leggen. Toch een bijzonder zwaar verdict.

90+4'
90+3'

Van Damme moet naar de beelden gaan kijken. Gaat de bal op de stip voor Westerlo?

90+2'

Penalty?

Komt er nog een opdoffer voor Union in de slotfase? Frigan loopt in de zestien tegen Mac Allister aan en beide spelers gaan onderuit. Van een opzettelijke beweging van Mac Allister lijkt geen sprake en Van Damme grijpt niet in, maar de VAR doet dat wel.

90+1'

Foutje Moris niet afgestraft

Toch nog even schrikken bij Union wanneer Moris de bal lost na een ongevaarlijke vrije trap. De thuisploeg komt met de schrik vrij, Moris lacht een beetje ongemakkelijk.

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
88'

Terwijl de regen met bakken uit de lucht blijft vallen, sleept de wedstrijd zich een beetje naar het einde. Westerlo lijkt er niet meer in te geloven, de tank is leeg.

85'

Union lijkt op weg naar een nieuwe driepunter in de competitie. De ongeslagen reeks van 18 competitiewedstrijden wordt er zo één van 19. Of kan Westerlo in de slotfase toch nog verrassen?

83'
79'

Bolat voorkomt erger!

Na balverlies van Madsen kan Nilsson zich doorzetten. Hij kapt naar zijn linker en haalt uit, maar Bolat heeft een prima redding paraat. Westerlo blijft zo in de wedstrijd.