Trump: Rusland ‘mag doen wat het wil’ met NAVO-lidstaten die onvoldoende bijdragen

Donald Trump © Getty

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft zaterdagavond in een toespraak in de Amerikaanse staat South Carolina verklaard dat Rusland ‘mag doen wat het wil’ met NAVO-lidstaten die niet voldoende bijdragen. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media.

Trump verwees naar een gesprek dat zou hebben plaatsgevonden tijdens zijn ambtstermijn. Een president van een NAVO-lidstaat zou hem gevraagd hebben of Trump zijn land zou beschermen als het wordt aangevallen door Rusland. “Nee, ik zou je niet beschermen. Meer nog, ik zou ze aanmoedigen te doen met je wat ze willen”, verklaarde Trump.

Alle NAVO-lidstaten moeten officieel 2 procent van hun bbp investeren in Defensie. Die lat wordt echter door veel landen, waaronder ook België, niet gehaald. Trump staat bekend als een koele minnaar van het NAVO-bondgenootschap. Hij dreigde er al mee om de VS uit het bondgenootschap terug te trekken. Het Witte Huis omschrijft de boodschap van Trump als “weerzinwekkend en losgeslagen”.

Migranten buiten

Verder verklaarde Trump, indien hij opnieuw tot president verkozen wordt, hij een grootschalige uitwijzingsoperatie voor migranten op het getouw zal zetten.

“Vanaf dag één zal ik paal en perk stellen aan de opengrenzenpolitiek van de regering Biden en lanceren we de grootste uitwijzingsoperatie in de geschiedenis van de Verenigde Staten”, verklaarde Trump. De ex-president klopte zich ook op de borst voor het falen van een nieuwe migratiewet in het Congres.

De huidige koploper in de Republikeinse nominatierace gooide zijn volle gewicht in de schaal om het wetsvoorstel te kelderen om zo zittend president Joe Biden geen succes op het heikele thema te gunnen. “Vergeet niet dat we deze week ook een grote overwinning hebben behaald. We hebben het desastreuze opengrenzenplan van de bedrieger Joe Biden vernietigd”, stelde Trump.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content