Minister Petra De Sutter wil naast Proximus tweede telecomoperator om noodoproepen door te schakelen

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) laat de telecomwetgeving aanpassen, waardoor het mogelijk wordt om naast Proximus een tweede telecomoperator in te schakelen om noodoproepen door te schakelen naar de hulpdiensten. De maatregel is al goedgekeurd door de federale regering en gaat nu naar het parlement. De Sutter verwacht dat de nieuwe regeling dit jaar nog ingaat.

"Iemand met een noodgeval moet altijd onmiddellijk terechtkunnen bij een nooddienst", zegt De Sutter. "In de eerste plaats gaat het om de 101 en de 112, maar bijvoorbeeld ook over de zelfmoordlijn, het antigifcentrum of het Europees centrum voor Vermiste Kinderen. Er zijn een aantal officiële noodnummers waar mensen terechtkunnen en waar tijd echt van levensbelang is."

We gaan zorgen voor een backupnetwerk

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen)

Politie en brandweer bijvoorbeeld worden jaarlijks ongeveer 6 miljoen keer gebeld. "Als die niet bereikbaar zijn - zelfs al is het maar tijdelijk - kan dat levens kosten." De Sutter geeft toe dat ze geen exacte cijfers heeft over hoe vaak er een storing bij Proximus voorkomt. "Maar het gebeurt een paar keer per jaar."

"We gaan zorgen voor een back-upnetwerk, zodat een andere operator als back-up kan worden ingeschakeld wanneer Proximus met problemen kampt", zegt De Sutter. "We dachten dat dit nodig was." De tweede operator zal worden aangeduid na een aanbesteding.

Meest gelezen