© SVH, RR

Bestuurder (59) van Range Rover ramt onder invloed kapel, die deels instort: “Hij ging lopen, maar buurman ging hem achterna”

Sint-Katelijne-Waver -

De ravage is erg groot nadat zaterdagavond de bestuurder (59) van een Range Rover de voorgevel van de kapel ‘Hoop der Hopelozen’ in Sint-Katelijne-Waver ramde. De vijftiger, die gewond raakte, probeerde nog te vluchten. Hij was onder invloed.

Sven Van Haezendonck

Een luide klap schrikte de buurt van de Bredeheide zaterdagavond omstreeks 21 uur op. De bestuurder reed vanuit de Heidijk met zijn zware terreinwagen recht de kapel binnen. Door de impact stortte de voorgevel van de negentiende-eeuwse kapel volledig in. De weg lag bezaaid met brokstukken.

Opgeschrikt door het lawaai kwamen omwonenden naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. “De bestuurder ging lopen. Een van onze buren is hem achternagegaan en verwittigde de politie”, zeggen buurtbewoners. Ze sluiten niet uit dat hij handelde uit paniek. “In de naburige Duffelstraat werd de bestuurder staande gehouden. Er kwam ook een ambulance ter plaatse omdat hij verzorging nodig had.”

De bestuurder, een 59-jarige man uit Sint-Katelijne-Waver, reed onder invloed. “Hij was geïntoxiceerd en moet zijn rijbewijs voor vijftien dagen inleveren”, zegt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket.

Een gedeelte van de voorgevel kwam op de motorkap en de voorruit van de zware terreinwagen terecht.© rr

LEES OOK. Motorrijder slaat op de vlucht voor controle en probeert politie af te schudden: “Hij haalde snelheden tot 160 kilometer per uur”

Het kruispunt van de Bredeheide met de Heidijk was na het ongeval een tijdje afgesloten.“Als je de ravage ziet, mag het een wonder heten dat de bestuurder het straks nog kan navertellen”, klinkt het bij buren. Zijn voertuig, dat zwaar beschadigd geraakte, werd getakeld.

De bakstenen kapel, opgedragen aan het Heilig Hart, heeft bijzonder veel schade opgelopen. Het altaar en het Mariabeeld bleven volgens de eerste vaststellingen wel gespaard. De brandweer van de zone Rivierenland ruimde de eerste brokstukken. Gemeentediensten zorgden ervoor dat de directe omgeving werd afgesloten met dranghekken.

Buurt hoopt op heropbouw

Buurtbewoners hopen alleszins dat de kapel wordt heropgebouwd. “Ze dateert uit 1887 en we dragen er met de buurt nog altijd zorg voor. Bij de processie in september vorig jaar hebben we voor de kapel nog een zandtapijt aangelegd. Recent hadden werklieden van de gemeente nog schilderwerken uitgevoerd aan de kapel en zelfs kapot glas was hersteld”, vertelt Karla De Smet.

Het altaar met het Mariabeeld bleef op het eerste gezicht gespaard.© Sven Van Haezendonck

Het kruispunt van de Bredeheide en Heidijk was een tijdje helemaal afgesloten.© rr

De weg ligt bezwaaid met brokstukken. Buurtbewoners hopen dat de kapel opnieuw wordt heropgebouwd.© Sven Van Haezendonck

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen