© AFP

Hoe romance tussen ‘linkse’ Taylor Swift en NFL-ster nachtmerrie kan worden voor Donald Trump

Travis Kelce staat zondag met de Kansas City Chiefs tegenover de San Francisco 49ers in de Super Bowl. De romance tussen Kelce en Taylor Swift leidde dit seizoen tot een hausse in de NFL. Maar niet iedereen is opgezet met de romance

Pim Raes in New York

Bij de uitzending van de Super Bowl horen steevast duur betaalde commercials, maar zondag heeft de Amerikaanse hoogdag van de sport er een levende reclame bij: Taylor Swift, de wederhelft van Travis Kelce.

Al na de gewonnen halve finale van de Kansas City Chiefs, in Baltimore, vielen de oer-Amerikaanse sportheld en de megapopster elkaar in de armen. Zelfs de conservatieve Bret Stephens, columnist van The New York Times, noemde hun liefdesgeluk een dag later “een van de laatste verenigende krachten in de VS”.

Het begon in de zomer van vorig jaar: Kelce vertelde in New heights, de podcast met zijn oudere broer Jason, dat hij naar het concert van Swift was geweest in het Arrowhead-stadion, de thuisbasis van de Chiefs. Hij wilde haar een vriendschapsbandje bezorgen met zijn nummer, maar raakte niet tot bij haar.

Dat was de kiem van hun romance. Die beheerst al maanden het nieuws, en is enorm winstgevend voor de NFL. De kijkcijfers boomden, onder meer met een toename van 9 procent vrouwelijke kijkers. Zo volgden 56 miljoen Amerikanen de halve finale van de Chiefs, vorig jaar waren dat er 50 miljoen. Op Tiktok-kanalen van de Swifties circuleerden de regels van het spelletje – zelfs toen Kelce en Swift nog geen officieel koppel waren maar Swift al regelmatig opdook op NFL-matchen, begonnen haar fans het American football en Kelce te volgen.

© AP

“Trump met een pruik”

Maar niet iedereen is gelukkig met hun relatie. De MAGA-fans, aanhangers van het ‘Make America Great Again’-credo, beschimpen Swift al sinds ze zich heeft afgezet tegen Marsha Blackburn, de queer-onvriendelijke senator uit haar thuisstaat Tennessee. Swift noemde haar “Trump met een pruik”.

Kelce dook op zijn beurt op in een commercial die Bud Light moest rehabiliteren, het biermerk dat eerder gepromoot werd door een transvrouw en sindsdien geboycot wordt door rechts Amerika. Hij verscheen ook in een campagne voor covidvaccinaties, waarna de quarterback/complotdenker Aaron Rodgers hem bedacht met de naam ‘Mister Pfizer’.

Al in november, toen de Chiefs een vormdipje kenden, wist MAGA-podcaster Charlie Kirk dat Swift de Chiefs uit elkaar zou trekken “zoals Yoko Ono dat The Beatles heeft aangedaan”. Fox News-anker Pete Hegseth deed even later een oproep aan de NFL-regisseurs om Swift niet meer in beeld te nemen. Met de cheerleaders komen er al genoeg mooie meisjes in beeld, vond hij. Onder anderen de ex-presidentskandidaat Vivek Ramaswamy, ten slotte, zag in hun romance een door het Pentagon opgezet complot dat een Democratische agenda moet promoten. Hij verkneukelde zich al op hun breuk na de verkiezingen, noemde het verloop van de NFL opgezet spel en riep op om de Super Bowl te boycotten.

Veel conservatieve NFL-fans vinden het niet leuk dat de ‘linkse’ Swift op hun terrein komt. Het wringt ook dat ze nu voor het progressieve San Francisco zullen moeten supporteren.

In de NFL laat je je beter niet in met (progressieve) politiek, zie de weggekwijnde Colin Kaepernick. Na zijn stil protest tegen politiegeweld en discriminatie, door te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied voor een wedstrijd, wilde geen enkel NFL-team hem nog aanwerven.

De combinatie Swift en Kelce is evenwel onaantastbaar. Het is de nachtmerrie van de Republikeinen dat ze straks op de druk bekeken Super Bowl hun steun aan Biden uitspreken. John Berman van CNN vroeg aan Bidens woordvoerder of er geen duet inzit tijdens de halftimeshow.

© Getty Images via AFP

In blote bast in de vrieskou

Zingen zal Kelce wellicht niet doen, schelden wel. Hij neemt steevast, luid vloekend, zijn team op sleeptouw. De spierbundel van 113 kilo heeft al twee NFL-titels op zak. De laatste won hij vorig jaar ten koste van zijn broer Jason. Beiden groeiden op in Ohio op een dieet van T-bonesteak en Budweiser. Jason, goed voor 127 kilo, kwam in zijn blote bast naar de kwartfinale van zijn broer kijken, in de vrieskou van Buffalo.

Travis Kelce is op weg om de beste tight end ooit te worden – een aanvallende rol waarin je moet blokken om de quarterback, de spelverdeler, te beschermen, en moet kunnen rennen om diens passes te ontvangen. Vooral in dat tweede aspect is hij een meester, hij vormt met quarterback Patrick Mahomes een uiterst succesvolle tandem. Op het veld dan, naast het veld komt niemand tussen Tay Tay en Kelce.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer