Het werd een feestelijke eucharistieviering in Rekem© Johnny Geurts

Humor en ambiance tijdens de carnavals dialectmis in Rekem

De Sint-Pieterskerk in Rekem zat zondagmorgen weer afgeladen vol met Maaslandse carnavalisten om de gebruikelijke dialectmis bij te wonen. Gesterkt door het sacrament en bewierookt met carnavalsmuziek, werd het officiële startschot gegeven voor het grote carnavaleske volksfeest.

Johnny Geurts

De statige kruiskerk van Rekem werd volgens traditie weer opgefleurd in de kleuren rood, geel en groen. Elke stoel was bezet. Zelfs van ver buiten de provincie kwamen bezoekers de sfeer proeven van het Maaslands carnaval. “Een dialectmis met zoveel ambiance is echt een unicum. Prachtig om eens mee te maken, vertellen Ludgarde en Nico afkomstig uit Terhulpen. Enige hindernis om te overwinnen, het snelle streekdialect.

Pastoor Reul zorgde voor de nodige kwinkslagen tijdens de dialectmis© Johnny Geurts

“Onze traditionele dialectmis behoort tot de oudste aan de Maaskant. Onze vereniging bestaat dit jaar trouwens 60 jaar”, vertelt Marc Stevens van carnavalsvereniging De Brikkebekkers, die de mis inrichten. Het gemengd zangkoor Crescendo werd aangevuld met luchtige optredens van onder andere de Divy’s, die zorgden voor enkele bruisende carnavalsschlagers.

De Sint-Pietrskerk bleek andermaal te klein voor zoveel carnavalisten© Johnny Geurts

Nonnevotten

Pastoor Reul afkomstig uit Nederland en al 30 jaar een inwoner van Rekem zorgde voor een viering met een vleugje humor. Dat hoort bij het carnaval. “Wat ik nog mis in deze dialectmis zijn nonnevotten (een Limburgs gebak). Het stoute relaas over zijn bezoek aan de paters zorgde voor een bulderlach bij de aanwezigen. De carnavalisten namen ook zelf het woord en zorgden samen met koster Gaby Vranken voor de lezingen. Na eucharistie werd nog één keer gezwierd en meegezongen voordat de uitgelaten carnavalisten richting de zaal trokken voor de officiële machtsoverdracht aan Prins Patrick II. De carnavalsstoet trekt maandag door de straten van Rekem. (JoGe)

Het zangkoor Crescendo zorgde voor een keur aan meezingers© Johnny Geurts

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer