“Gehoopt, maar niet verwacht”: Lotte Kopecky steekt eindzege UAE Tour op zak, maar moet met SD Worx-ProTime slotrit aan vluchtster Amber Kraak laten

Amber Kraak heeft zondagmiddag de vierde en laatste rit van de UAE Tour voor vrouwen op haar naam geschreven. De Nederlandse renster hield stand vanuit de vlucht en won voor een spurtende Lorena Wiebes. Lotte Kopecky stak wel de eindzege op zak.

Marnix Taes

In de rode leiderstrui rolde Kopecky vanmiddag van het startpodium, maar net als in de Ronde van Oman iets verderop zagen de weersomstandigheden er niet bijster goed uit. De vrouwelijke rensters bleven echter wel gespaard van een plensbui en begonnen in de vroege middag aan hun tocht van 105 kilometer tussen het Louvre Abu Dhabi Museum en Abu Dhabi Breakwater.

Vier rensters vormden de vlucht van de dag. Het waren de Britse Sophie Wright (Fenix-Deceuninck) en Monica Greenwood (Team Coop - Repsol), de Nederlandse Amber Kraak (FDJ-Suez) en de Oezbeekse Margarita Misyurina (Tashkent City Women Professional Cycling Team). Het viertal nam een redelijke voorgift en SD-Worx begon aan de inhaalrace. Die verliep echter niet bijster goed en de Nederlandse formatie werd ook aan haar lot overgelaten, waardoor de vier rensters vooraan op tien kilometer van het einde nog anderhalve minuut voorsprong had. De Ozebeekse was er snel aan voor de moeite en viel af, maar de drie anderen reden zich wel de ziel uit het lijf om voor het peloton uit te blijven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

UAE Team ADQ stopte op acht kilometer meer pokeren en stak vervolgens ook een handje toe in de achtervolging. Op zes kilometer van de finish had Kraak echter genoeg van het slepen van haar twee Britse medevluchters en ging er solo vandoor. De FDJ-renster ging in tijdritmodus, terwijl SD-Worx een volledige trein op poten zette, enkel Kopecky en Wiebes werden gespaard.

Het werd een echte nagelbijter. Een minuut werd veertig seconden, maar tegelijkertijd vielen ook de kilometers eraf. Pas op het absolute einde zette Kopecky zich op kop, maar Kraak had echter nog enkele lengtes over om een spurtende Lorena Wiebes af te houden. De Poolse Daria Pikulik (Human Powered Health) vervolledigde het podium.

Kopecky na eindwinst: “Gehoopt, maar niet verwacht”

“Ik heb echt genoten van mijn tijd hier”, zei ze in een eerste reactie na de slotrit. “Ik ben blij dat het niet te hard begon te regenen, zodat we veilig bleven. “Ik had vooraf ergens wel op deze eindzege gehoopt, al had ik het eigenlijk niet verwacht. Het is heel mooi om deze ronde te winnen. Ik heb echt genoten van mijn tijd hier in UAE. En van het skydiven in Dubai, ja.”

“De winnares is niet echt een verrassing: we wisten dat rensters in de vlucht zouden proberen te gaan. En de vlucht was heel erg sterk. De ritzege was verdiend.”

De UAE Tour was de eerste en enige voorbereidingskoers van Kopecky op het klassieke voorjaar. Haar volgende wedstrijd is de Omloop Het Nieuwsblad, op 24 februari. Ze is er de uittredende winnares.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer