© BELGA

LIVE. Van Empel triomfeert in Lille, ook Brand en Verdonschot op het podium

Vandaag tekenen de veldrijders present in de Kempen. Lille is het decor voor de voorlaatste manche in de X²O Badkamers Trofee. Van Empel triomfeerde. En pakt Eli Iserbyt zijn 50e profzege uit zijn carrière, of steekt ploegmaat Vanthourenhout er een stokje voor?

  • Niels Vandeputte klopt Nieuwenhuis en Wyseure na spannende slotfase
  • Van der Haar (4e) is bijna zeker van eindwinst in X²O Badkamers Trofee
  • Soliste Fem Van Empel sloot seizoen af met 19e overwinning van de winter

Van der Haar verstevigt leidersplaats

De Nederlander van Baloise-Trek Lions kwam telkens net te kort om vooraan te aansluiting te vinden, maar hij doet wel een goede zaak voor het klassement. Hij wint tijd op Iserbyt en pakte onderweg vijf boniseconden. Zo heeft Van der Haar nu al bijna vijf minuten voorsprong op de West-Vlaming. Dat mag niet meer foutlopen in Brussel. 

Knappe zege voor Vandeputte

Na een seizoen waarin hij stappen zette met dichte ereplaatsen is het zelfs nog raak op het einde van het seizoen voor Niels Vandeputte. Hij zette druk in de finale en klopt zowaar Nieuwenhuis. Wyseure mag als derde op het podium. Na een mindere start konden Iserbyt en Vanthourenhout de schade niet meer herstellen. 
1. Niels Vandeputte (BEL)
2. Joris Nieuwenhuis (NED)
3. Joran Wyseure (BEL)
4. Lars Van der Haar (NED
5. Eli Iserbyt (BEL)
6. Jens Adams (BEL)
7. Michael Vanthourenhout (BEL)

8. Cameron Mason (GBR)
9. Felipe Orts (SPA)
10. Toon Vandebosch (BEL)

Vandeputte wint in Lille!

Niels Vandeputte wint voor het eerst in zijn carrière een klassementscross. Hij verslaat Nieuwenhuis en Wyseure na een spannende cross. 

Vijf meter

Nieuwenhuis moet Vandeputte nu toch laten rijden. Kan de Nederlander nog terugkeren richting de streep? 

Wyseure lost

Het zal gaan tussen Vandeputte en Nieuwenhuis. Vandeputte blijft druk zetten, maar Nieuwenhuis is zo goed als mee. 

Aanval Vandeputte

Vandeputte staat stevig op de pedalen en knalt naar de kop. Hij lijkt te proberen om toch nog een verschil te maken in de laatste minuten van de cross. 

Nieuwenhuis neemt over

Voor een technische heuvelzone gaat Nieuwenhuis voorbij Wyseure. Ook Vandeputte schuift door. Rijdt nog iemand weg of krijgen we een sprint met drie? 

Wyseure naar de kop

Het valt stil vooraan en zo keert Wyseure terug. De West-Vlaming gaat meteen naar de eerste plek. Vandeputte reed daarnet vlotter omhoog op een schuin heuveltje waardoor hij een voorsprong pakte, maar de strijd is dus nog niet gestreden. 

Laatste ronde! 

Vandeputte zet nog wat druk op het einde van de voorlaatste ronde. Nieuwenhuis is wel nog mee. Wyseure volgt op enkele seconden. Van der Haar heeft nu dertien seconden achterstand. 

Van der Haar komt dichter

Vooraan worden de kanonnen klaargemaakt voor de laatste ronde. Zo kan Van der Haar een paar seconden dichter komen. Toch lijkt de vierde plek zijn plaats te worden. 

Wie van de drie?

Wyseure en Vandeputte krijgen een uitgelezen kans om hun eerste overwinning te boeken in een tv-cross. Nieuwenhuis heeft al wat meer veldritervaring met dit seizoen vijf zeges, waaronder in de Wereldbeker van Val di Sole. 

Voorlaatste ronde

Op twee ronden van het einde hebben we drie leiders: Vandeputte, Wyseure en Nieuwenhuis. Van der Haar volgt op elf seconden. Iserbyt en Adams hebben nog meer tijd verloren en mogen een podiumplek vergeten. 

Opnieuw drie leiders

Vandeputte en Wyseure krijgen opnieuw het gezelschap van Nieuwenhuis. Van der Haar moet nog een kloofje dichten. 

Van der Haar zwoegt

Het wordt lastig voor Van der Haar om Nieuwenhuis te volgen. De Nederlandse kampioen heeft ondertussen de achterstand op Wyseure en Vandeputte gehalveerd: vier seconden. 

België vs. Nederland

Vooraan hebben we met Vandeputte en Wyseure twee jonge Belgische leiders. Er zijn wel twee Nederlanders op komst. Ploegmaten Nieuwenhuis en Van der Haar blijven in de buurt. Voor Iserbyt wordt het al een stuk lastiger. Qua tijdsverschil blijft hij hangen. 

Nog 3 ronden

Dit is de huidige wedstrijdsituatie: 
1. Vandeputte
2. Wyseure
3. Nieuwenhuis +8"
4. Van der Haar +8"
5. Iserbyt +20"
6. Adams +20"
7. Mason +23"

Iserbyt solo

De Belgische kampioen heeft eindelijk iedereen uit het groepje afgeschud en is op weg naar Van der Haar (3e) en Nieuwenhuis (4e). Het beloven nog drie spannende ronden te worden. 

Val Nieuwenhuis!

De Nederlandse kampioen valt weg uit de kopgroep. In een onschuldige bocht gaat hij spectaculair onderuit. Zo gaan Wyseure en Vandeputte met z'n tweeën verder. Nieuwenhuis ziet ook Van der Haar passeren. 

Halfweg met drie leiders

Vandeputte rijdt opnieuw een gaatje dicht en komt bij Wyseure en Nieuwenhuis. Van der Haar volgt op zeven seconden. Iserbyt is nu vijfde en heeft samen met Sweeck en Adams 18 seconden achterstand. Vanthourenhout zit wat verder in die achtervolgende groep. 
Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer