Vlaamse regering nog niet op één lijn over toegevingen aan boeren: "Luisteren naar noden aan beide kanten"

De Vlaamse meerderheidspartijen zitten nog niet op één lijn over hoe ze tegemoet kunnen komen aan de eisen van de boeren, maar de bitse toon tussen de coalitiepartners lijkt wel wat verdwenen. Dat bleek uit gesprekken met viceminister-president Gwendolyn Rutten (Open VLD) en minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in "De zevende dag". Geen van de twee kwam met nieuwe harde eisen, maar de nadruk ligt nu bij luisteren naar de verzuchtingen van de landbouwsector. 

Na een week van boerenprotest en blokkades van wegen en distributiecentra van warenhuizen is het duidelijk dat de boeren behoorlijk boos zijn. De politiek besefte dat er iets moest gebeuren. Onder impuls van onder meer premier Alexander De Croo (Open VLD) besliste de Europese Commissie om de regel uit stellen dat boeren 4 procent van hun akkerland braak moeten laten liggen.

We zijn aan het bekijken hoe we landbouwgrond maximaal voor landbouw kunnen houden en hoe we natuurgrond voor natuur kunnen houden

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

De Vlaamse regering luisterde wel naar de boeren, maar is er tot nu toe nog niet in geslaagd om concrete maatregelen voor te stellen om de landbouwsector wat tegemoet te komen. CD&V-voorzitter pookte het vuur in de meerderheid wel op met een voorstel om Natuurpunt niet langer toe te laten om landbouwgrond op te kopen.

"Als we landbouwgrond maximaal voor landbouw willen behouden, moet je als politiek kijken waar het probleem zit, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Als we kijken naar de cijfers, is het zo dat een kleine 2 procent van het landbouwgebied wordt ingenomen door natuurbeheerplannen, maar dat veel meer landbouwgrond wordt ingenomen door andere activiteiten." De minister noemt onder meer verkavelingen en de zogenoemde verpaarding. "Als je de discussie ten gronde wil voeren, moeten we naar alles kijken. Alleen zo kunnen we de landbouwers vooruit helpen."

Demir is wel bereid om te praten. "We zijn aan het bekijken hoe we landbouwgrond maximaal voor landbouw kunnen houden en hoe we natuurgrond voor natuur kunnen houden." Ze betreurt het dat "men landbouw tegen natuur wil opzetten". 

BEKIJK - Zuhal Demir laat de agressieve toon achterwege in "De zevende dag"

Videospeler inladen...

Als we met geslepen messen tegenover elkaar blijven staan, kom je daar volgens mij niet uit

Vlaams viceminister-president Gwendolyn Rutten (Open VLD)

Open VLD zweert bij een bemiddelende rol. "Als we met geslepen messen tegenover elkaar gaan blijven staan, als mensen persoonlijk belaagd worden, als je geen empathie kan tonen voor wat beiden meemaken, kom je daar volgens mij niet uit", zegt Vlaams viceminister-president Gwendolyn Rutten (Open VLD).

Ze wijst naar minister Demir op een zo mild mogelijke wijze. "De wereld is niet zwart-wit. We moeten zorgen dat er geluisterd wordt naar de noden aan beide kanten, maar met regeltjes, administratie en op een kaart in Brussel te bepalen wat wel of niet mag, ga je voorbij aan het leven van echte mensen." 

BEKIJK - Gwendolyn Rutten zegt in de eerste plaats te willen luisteren

Videospeler inladen...

Meest gelezen