45+1'
63'
0 - 4
63'

RWDM heeft Antwerp geen strobreed in de weg kunnen leggen. Antwerp zat bij de rust al op rozen en had na de rust genade met RWDM, dat met 9 spelers eindigde: 0-4. Het is de eerste keer dit seizoen dat Antwerp 9 op 9 boekt in de competitie. Het blijft zo op gelijke hoogte van Club Brugge in de stand.

RWDM - Antwerp kort samengevat

• Sleutelmoment: Antwerp hoeft niet eens dominant te spelen om afstand te nemen van een flauw RWDM. Tien minuten voor de rust maakt Janssen er 0-2 van, en op dat moment is de wedstrijd eigenlijk al afgelopen.

• Man van de Match: Het is lastig om er één enkele uitblinker uit te pikken. Alderweireld was twee keer trefzeker vanaf de stip, Janssen woog als lood op de verdediging van RWDM en Ondrejka toonde alweer zijn kwaliteiten.

• Opvallend: RWDM veroorzaakte dit seizoen al dertien strafschoppen, dat is een gemiddelde van meer dan één per twee wedstrijden. Gent staat als tweede, met negen penalty's tegen, niet eens op de foto.

Namiddagwandeling voor Antwerp

De wedstrijd nam rijkelijk zijn tijd om op gang te komen. Antwerp maakte geen haast en RWDM nam geen risico's. Tot Sambu zich liet vangen en Ondrejka een tikje gaf in de zestien meter. Janssen, die in de heenronde twee penalty's had gemist tegen RWDM, liet het klusje over aan Alderweireld. Die faalde niet.

Even wekte de thuisploeg de indruk dat ze terug zou slaan. Biron trof na een flukse dribbel het zijnet, maar daarna was het gewoon wachten op een tweede Antwerpse goal. Een afstandsschot van Ejuke werd door Defourny over de lat getikt en Adaramola veegde een indraaiende hoekschop van Ondrejka van de lijn.

Het was uiteindelijk Janssen die met een echte spitsengoal voor 0-2 zorgde, al verleende de Brusselse verdediging wel graag haar medewerking. Ook bij de 0-3 liep het achterin fout bij RWDM. Janssen glipte door de scheve buitenspelval en bood Ondrejka de goal aan.

In een overbodige tweede helft werd het alleen maar erger voor RWDM. Alderweireld mocht een nieuwe strafschop omzetten en de onbesuisde Sampaio werd uitgesloten na een zoveelste opzichtige overtreding. Toen invaller Sissako ook nog uitviel met een op het eerste zicht vreselijke knieblessure, was de bodem bereikt.

Antwerp drong niet echt meer aan en stelde zich tevreden met 0-4 en een met Club Brugge gedeelde derde plek. Bij RWDM moet het alarm na deze zorgelijke wanprestatie stilaan klinken.

Alderweireld: "Heel volwassen gespeeld"

• Toby Alderweireld beleefde een gemakkelijke namiddag met Antwerp. "Ik denk dat we de hele wedstrijd de controle hadden. Uiteindelijk was het belangrijkste om die tweede bal te winnen, en dat deden we. Snel op 0-1 komen hielp natuurlijk ook. We hebben niet overhaast en hebben heel volwassen gespeeld", vond de Gouden Schoen.

Was het afgesproken dat Alderweireld de penalty's zou trappen in plaats van Janssen? "Je hebt contact op het veld en dan zie je wie goed in de wedstrijd zit en zijn verantwoordelijkheid neemt." De zege houdt Antwerp mee in de top. "We moeten in de eerste plaats naar onszelf kijken. We hebben in uitwedstrijden nog niet onze kwaliteiten getoond, maar vandaag wel."

• Voor Théo Defourny was het dan weer een dag om snel te vergeten. "We hebben het recht niet om zo'n slechte wedstrijd te spelen. We geven twee strafschoppen weg, krijgen een rode kaart en verliezen een speler met een ernstige blessure. Het is een zwarte namiddag", treurde de doelman van RWDM.

"We moeten dit snel rechtzetten, want we hebben niet veel tijd meer. We kennen de situatie, we moeten harder gaan werken en punten beginnen halen", probeerde Defourny zichzelf te overtuigen. "We mogen onszelf niet zo laten wegglijden."

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+6'

Einde!

Antwerp fietst fluitend naar 0-4 op RWDM, dat een rampnamiddag beleeft.

90+4'

Bijna Kerk!

Daar is bijna die vijfde goal! Kerk telefoneert zijn bedoelingen en trapt op Defourny. Voorzetten is hier waarschijnlijk de betere optie.

90+2'

Toch vijf minuten. Hopelijk vallen er geen slachtoffers meer, en misschien wel nog een goaltje.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
89'

Voor ons hoeft er niet veel tijd bijgeteld te worden, ook al duurde de behandeling van Sissako bijzonder lang. Voor niemand, lijkt ons.

88'
87'

Schot van Ilenikhena

Ilenikhena gaat op zoek naar een doelpuntje. Er schuift weinig volk mee, dus test hij zelf de vuisten van Defourny.

87'
86'

Het ritme is er wat uit. De pas ingevallen Smits wil zich wel doen gelden, maar verslikt zich in zijn afwerking.

85'

Antwerp speelt echt wel met de rem op.

Geert Heremans op Sporza Radio
83'

Onder applaus wordt Sissako afgevoerd.

82'

Het is stil in het Edmond Machtensstadion. De ongelukkige Sissako wordt met veel zorg op de draagberrie gelegd. We wensen hem een spoedig herstel.

81'
80'

Vreselijke blessure!

Sissako moet weggedragen worden met iets dat op een ernstige knieblessure lijkt. Alle wissels zijn opgebruikt, dus RWDM staat nog met negen man tussen de lijnen.

78'

Gelukkig voor RWDM hoeft het voor Antwerp niet meer zo nodig. Als er nog een appel uit de kast valt, is dat leuk voor de bezoekers. Maar het hoeft dus niet.