© AP

Alhassan Yusuf kan op Africa Cup met Nigeria ook een beetje Antwerpse voetbalgeschiedenis schrijven

Zondagavond spelen Nigeria en Ivoorkust om 21.00 uur de finale van het Afrikaanse landenkampioenschap. Als Nigeria het haalt, dan wordt Alhassan Yusuf de eerste speler van Antwerp die de Africa Cup wint als actieve speler. Twee jaar geleden behoorde Abdoulaye Seck tot de winnende selectie van Senegal, maar de verdediger speelde door een blessure op dat toernooi uiteindelijk geen minuut.

Koen Frans

Raphael Onyedika (Club Brugge) en Alhassan Yusuf (Antwerp) bij Nigeria of Amani Lazare (Union) bij Ivoorkust. Vanavond staat er hoe dan ook een speler uit de Jupiler Pro League te pronken met de Africa Cup. Geen van die drie spelers wordt echter in de basis verwacht. Onyedika en Amani mochten op dit toernooi nog maar heel weinig opdraven. Zij kregen in de vorige partijen allebei welgeteld één invalbeurt van minder dan een halfuur. Alhassan Yusuf stond in de eerste groepswedstrijd van Nigeria in de basis. De middenvelder van Antwerp viel toen echter geblesseerd uit. Yusuf miste daardoor de rest van de groepsfase, maar in de kwartfinale kon hij al opnieuw invallen. In de halve finale tegen Zuid-Afrika bleef hij 120 minuten op de bank. Maar Yusuf is wel de ‘Belgische’ speler met de grootste kans op speelminuten in de finale.

Abdoulaye Seck en Frank Boya

Zelfs als hij niet in actie komt in de finale, kan Yusuf geschiedenis schrijven. Er heeft namelijk nog nooit een speler van Antwerp de Africa Cup gewonnen mét speelminuten op het toernooi. Op de vorige editie behoorde Abdoulaye Seck weliswaar tot de winnende selectie van Senegal. Maar de verdediger kwam door een blessure voor aanvang van het toernooi geen minuut in actie in de zes wedstrijden van Senegal. In het verleden mochten ook spelers van andere Belgische clubs juichen. In 2017 stonden Collins Fai (Standard) en Sébastien Siani (KV Oostende) in de basis bij het Kameroen van Hugo Broos. Zij wonnen de finale met 2-1 van Egypte. Frank Boya, die net als Siani later nog bij Antwerp speelde, zat toen de hele match op de bank.

En er zijn nog ‘Belgische’ winnaars van de Africa Cup. Zo stond Lokeren-doelman Barry Boubacar Copa in de basis bij Ivoorkust in de finale van 2015. Hij scoorde toen zelfs de beslissende penalty in de bloedstollende strafschoppenreeks tegen Ghana. In februari 2008 was Anderlecht-spelmaker Ahmed Hassan aanvoerder bij Egypte, dat toen zijn tweede opeenvolgende Africa Cup wist te winnen. Nog dit: in 1990 won Algerije de Africa Cup met ene Djamel Amani in de basis. Hij had het jaar voordien twee wedstrijden bij Antwerp gespeeld. Maar op het moment dat hij zich tot Afrikaans kampioen kroonde, speelde Amani al bij Aydinspor in Turkije.

Finale niet op tv

Helaas voor de fans van Yusuf en/of het Afrikaanse voetbal: de finale is straks nergens live te zien. De kleine finale tussen DR Congo en Zuid-Afrika was gisteren wél nog live op de buis, meer bepaald op Tipik – het tweede kanaal van Tipik. De Waalse openbare omroep had voor aanvang van het toernooi de uitzendrechten verworven van de wedstrijden van Marokko en DR Congo. Omdat geen van beide landen de finale hebben gehaald, zal de eindstrijd van het toernooi in België dus nergens op legale wijze te zien zijn. In Vlaanderen heeft namelijk geen enkele tv-zender op de uitzendrechten geboden. Daardoor zijn de Belgische liefhebbers van het Afrikaanse voetbal vanavond opnieuw aangewezen tot illegale streams.