Een aangespoelde hondshaai op het strand van Knokke-Heist.
Phebe De Vlieger

Hondshaaien spoelen aan op strand in Knokke-Heist: "Fenomeen van laatste jaren"

In Knokke-Heist zijn deze week een pak hondshaaien aangespoeld. Volgens biologen gebeurt dat meer en meer de laatste jaren, omdat de hondshaai simpelweg de meest voorkomende haaiensoort is voor onze kust. "Nu waren het er wel veel ineens, dus we vermoeden dat er een visser een deel van zijn vangst overboord heeft gegooid", klinkt het bij Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Wie tijdens de krokusvakantie gaat wandelen aan zee kan verschillende hondshaaien tegenkomen, vooral in Knokke-Heist. "Tijdens onze wandeling hebben we 5 hondshaaien op het strand zien liggen", vertelt Phebe De Vlieger, die daar op vakantie is. 

"Ik was aan het wandelen met mijn honden en plots stopte een van de dieren om te graven. Toen ik goed keek, zag ik dat er een hondshaai lag. Even verderop hebben we er dan nog gevonden."

Gissen naar oorzaak

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) kreeg al veel meldingen binnen. "In Knokke-Heist is het al bezig van begin deze week", vertelt maritiem bioloog Jan Haelters. "De wind heeft even stevig uit het noorden geblazen en sindsdien zijn er veel aangespoeld."

"We weten niet waardoor er nu plots veel aanspoelen. Wellicht heeft een visser een deel van zijn overtollige vangst overboord gegooid. Sowieso spoelen er de laatste jaren wel meer hondshaaien aan, maar dan vooral rond De Panne en dus minder rond Knokke-Heist."

Meest voorkomende soort

Zijn collega Francis Kerckhof is minder onder de indruk. "Het gebeurt wel meer dat er eens een hoop aanspoelen", zegt hij. "Het kunnen inderdaad vissers zijn, maar ook hengelaars kunnen de oorzaak zijn of het kan puur toeval zijn."

"De hondshaai is nu eenmaal de meest voorkomende haaiensoort bij ons. Het dier is een halve meter lang en ongevaarlijk. De hondshaai is al eens aangespoeld. Mochten het er plots honderden zijn, dan zouden pas onze alarmbellen rinkelen. Nu gaan we de zaak niet eens onderzoeken", aldus Kerckhof.

Phebe De Vlieger

Meest gelezen