VIDEO. Was de bal over de lijn? Ajax ziet einde komen aan ongeslagen reeks nadat ultieme gelijkmaker discutabel wordt afgekeurd

Heerenveen heeft zondag de drie punten thuis gehouden in de Eredivisie. Tegen Ajax eindigde de partij op 3-2. Bij de Amsterdammers zijn ze niet te spreken over de uitgewiste gelijkmaker.

Jens Heylen

Onder John van’t Schip herleeft Ajax weer. De Amsterdammers lieten voor de afreis naar Heerenveen, het nummer 13 in de Nederlandse hoogste klasse, een ongeslagen reeks van 12 competitiematchen noteren. Maar de thuisploeg had wel zin in een stuntje en stond aan de pauze op een dubbele voorsprong. Geen beterschap in helft twee, want na amper één minuut mocht het Abe Lenstra-stadion voor een derde keer recht veren.

Heerenveen had de partij maar uit te spelen, maar na een eigen doelpunt van Bochniewicz vond Ajax een tweede adem. Via invaller- en ex-Truienaar Chuba Akpom lukten de Amsterdammers de aansluitingstreffer tien minuten voor tijd.

In de 96e minuut leek Sutalo de onverhoopte 3-3 in doel te knikken, maar het leer werd op de lijn weggewerkt. In de herhaling zien we dat het over millimeterwerk gaat. De VAR was van oordeel dat de bal net niét over de doellijn was en bezorgde Ajax zo een koude douche. De ongeslagen status mag de prullenmand in.

Heerenveen klimt naar plek 11, Ajax laat de kans liggen om over AZ naar plek vier te springen. Komende week kan Ajax opnieuw van de zege proeven mits winst tegen het Noorse Bodo/Glimt in de Conference League.

De beelden:

PSV verplettert Volendam ondanks vroege achterstand

De ontmoeting kon niet slechter beginnen met een eigen doelpunt van Jordan Teze in de eerste minuut, maar Ismael Saibari (13.) stelde op aangeven van diezelfde Teze nog binnen het openingskwartier orde op zaken.

Jerdy Schouten (52.) bracht PSV vroeg in de tweede helft op voorsprong. In het slotkwartier brak de veer bij de thuisploeg nog volledig: Teze (74.), Ricardo Pepi (79.) en Isaac Babadi (85.) diepten verder uit. Johan Bakayoko maakte de 90 minuten vol bij de bezoekers.

PSV voert op afgetekende wijze de rangschikking in de Nederlandse eerste klasse aan met 59 punten.