Na 25 jaar lopen er in Tongeren weer reuzen mee in de carnavalstoet
Lieven Roux

Bijzondere carnavalstoet in Tongeren: na 25 jaar weer met reuzen, keizer in plaats van prins en laatste voor fusie

In Tongeren is de carnavalstoet door de straten getrokken. Het was een bijzondere editie: na 25 jaar lopen er opnieuw reuzen mee in de carnavalstoet, er is dit jaar geen prins, maar wel een keizer. En het is ook de allerlaatste carnavalsstoet voor de fusie tussen Tongeren en Borgloon.

Na 25 jaar gaan de reuzen Rukes en Bet de carnavalstoet in Tongeren weer voor. Een traditie die in ere hersteld is, nadat de reuzen vorig jaar door inwoner Mario Vannoppen zijn teruggevonden op de zolder van het stadhuis.

"Samen met de school VIIO Tongeren hebben ze de reuzen weer helemaal in orde gemaakt om mee te kunnen gaan met de stoet", zegt Xavier Brugmans, keizer van de stad Tongeren tijdens carnaval. In de 72e editie van de internationale carnavalstoet in Tongeren reden naast de reuzen 52 wagens mee.

Keizer Xavier passeert met zijn praalwagen voorbij het standbeeld van Ambiorix op de Grote Markt in Tongeren.
Lieven Roux

Geen prins, maar keizer

De tweede reden waarom carnaval in Tongeren dit jaar bijzonder is: er is geen prins is, maar een keizer. "Keizer betekent dat je 3 keer prins geweest bent", legt keizer Xavier Brugmans uit, "Je kan dat zien aan de pluimen. Een keizer heeft 5 pluimen. Een gewone prins heeft er 3. Na het aftreden als prins krijg je nog maar 2 pluimen."

Keizer Xavier en jeugdprins Antoine I
Lieven Roux

Laatste carnaval voor fusie Tongeren en Borgloon

"Het zal de laatste keer zijn dat we de stad Tongeren hier vertegenwoordigen, want de fusie samen met Borgloon komt eraan", zegt keizer Xavier. "We zijn zelf ook benieuwd, want weten zelf ook nog niet hoe het volgend jaar zal gaan. Dit jaar zou het dus de laatste keer zijn dat er een stadsprins van Tongeren is."

"Ik veronderstel dat er volgend jaar gewoon een stoet blijft in Tongeren, Borgloon en Haren", zegt Frank Grotars, voorzitter van het koninklijk feestcomité van Ridders van Morepoit tot Bukeberg. "Het enige dat verandert, is dat je niet meer de exclusiviteit hebt als je een prins aanstelt."

"Voor mij daalt de waarde van "prins van de stad Tongeren" dan een beetje", gaat Grotars voort. "Maar we gaan uiteraard nog een prins aanstellen van Tongeren en de stoet en alle randactiviteiten die blijven gewoon bestaan."

Meest gelezen