Tom Meeuws (Vooruit) stopt als schepen in Antwerpen en verlaat de politiek: “Ik ben moe en ik ben het moe”

Antwerps schepen van Vooruit Tom Meeuws liet zijn partij dit weekend weten dat hij stopt als schepen, en meteen ook met de politiek in het algemeen. Hij wordt na de volgende gemeenteraad vervangen door Vooruit-gemeenteraadslid Tatjana Scheck. Meeuws kon de energie niet meer opbrengen om verder te doen.

Sacha Van Wiele

Meeuws verraste dit weekend zijn partij met het nieuws dat hij niet alleen stopt als schepen en gemeenteraadslid, maar ook met de politiek. Hij zal dus niet op een lijst staan bij de nationale en lokale verkiezingen later dit jaar. Meeuws was bevoegd voor Sociale Zaken, Sociale Economie, Erediensten en Leefmilieu, en was voorzitter van het Bijzonder Comité.

LEES OOK. Van groene kabinetschef tot rode schepen: het Antwerpse parcours van Tom Meeuws

“Ik stop omdat ik moe ben”, zegt Meeuws. “En omdat ik het ook een beetje moe ben. In een bestuur met flink wat ideologische verschillen was het wekelijks strijden voor dossiers, maar evengoed voor het tegenhouden van dossiers. Ik heb dat steeds met vuur gedaan, met open vizier en collegiaal. Uiteraard is niet alles gelukt en heb ik dikwijls boven mijn gewicht moeten boksen.”

“Soms zijn het kleine kiezels in de schoen die venijnig zeer kunnen doen. Ik koesterde geen ambities in de nationale politiek. En ik was er niet uit of ik nog een nieuw mandaat zou wensen na de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maar de jongste weken voelde ik mijn energie afnemen. Ik kan en wil mijn werkkracht en levenslust niet langer offeren aan de politiek zoals die vandaag bedreven wordt. Daarom heb ik mijn ontslag aangeboden.”

De beslissing van de schepen komt als een verrassing. Meeuws was enkele weken geleden nog aanwezig op de Antwerpse Vooruit-nieuwjaarsreceptie.

Tom Meeuws met veelzeggende lichaamstaal tijdens de Antwerpse gemeenteraad vorige maand.© Joris Herregods

LEES OOK. Burgemeester Bart De Wever reageert op ontslag van schepen Tom Meeuws: “We moeten zijn beslissing respecteren”

“We betreuren zijn beslissing, maar we kunnen niet anders dan ze te respecteren”, zegt Sascha Luyckx, Antwerps Vooruit-voorzitter. “We zijn Tom dankbaar voor zijn inzet in het bestuur de afgelopen vijf jaar. Het is onder zijn beleid dat het sociale middenveld opnieuw op de kaart werd gezet in de stad en dat Antwerpen op een sociaal rechtvaardige manier aan de kop van het peloton plaatsnam op het vlak van klimaatambities.”

Opvolger

Huidig gemeenteraadslid Tatjana Scheck wordt door de Antwerpse Vooruit-fractie voorgedragen als opvolger van Meeuws. Zij werd aan het begin van de legislatuur in 2019 ook al vernoemd als derde schepen van Vooruit, maar uiteindelijk viel de keuze toen op Karim Bachar.

“Tatjana verdiende haar strepen eerder als districtsschepen en zetelde afgelopen legislatuur als gemeenteraadslid voor Vooruit in het OCMW en in de Raad van Bestuur van het Zorgbedrijf”, zegt Luyckx. “Dat maakt van haar een uiterst geschikte opvolger voor Tom. Zij zal ook alle bevoegdheden van Meeuws overnemen.”

LEES OOK. Wie is Tatjana Scheck, de opvolger van Tom Meeuws in het schepencollege

Tatjana Scheck volgt Tom Meeuws op.© Victoriano Moreno

Meeuws lag in 2017 samen met Wouter Van Besien (Groen) aan de basis van Samen, de kartellijst van Vooruit en Groen in Antwerpen. In de verkiezingsstrijd was Meeuws geregeld een doelwit, en werd hij zelfs aangevallen op zijn privéleven. In 2018 liep de kartellijst op de klippen omdat Meeuws volgens de Antwerpse groenen iets te nauwe contacten onderhield met enkele projectontwikkelaars. Nieuwkomer Jinnih Beels koos na het uiteenvallen van het kartel om als lijsttrekker op te komen voor de socialisten.

Geen steun

Na de gemeenteraadsverkiezingen onderhandelde Meeuws samen met Beels met N-VA en Open Vld over een nieuw Antwerps bestuursakkoord en coalitie. Dat leek, met de hevige verkiezingscampagne tussen Vooruit en N-VA in het achterhoofd, onmogelijk. Maar de gesprekken mondden toch uit in de Bourgondische coalitie.

LEES OOK. Tom Meeuws is al vierde schepen die opstapt uit Antwerps stadsbestuur: deze drie gingen de socialist voor

Al snel kwam Meeuws in aanvaring met zijn coalitiepartners, zoals in het dossier rond de mogelijke sluiting van de verbrandingsoven Isvag in Wilrijk. En hij botste niet alleen met zijn N-VA-collega’s in het schepencollege, maar ook met zijn partijgenoten en schepenen Beels en Bachar. Zo kwam hij alleen te staan in zijn verzet tegen de aanleg van de sleuf aan de Scheldekaaien. In het schepencollege stemde hij tegen dit project, terwijl zijn partij had aangedrongen om zich te onthouden. Misschien zijn het deze conflicten waarnaar hij verwijst als hij het heeft over “kleine kiezels in de schoen die venijnig zeer kunnen doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen