1 - 1
67'
1 - 2
67'

2024 blijft een nachtmerrie voor KAA Gent. In eigen huis ging Gent met 1-2 onderuit tegen Cercle Brugge. De bezoekers boekten een zeer gevleide zege, maar enteren wel de top 6 ten koste van Racing Genk. Kevin Denkey was de matchwinnaar met 2 rozen. De topschutter zit nu al aan 20 goals.

KAA Gent - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Net wanneer iedereen het gevoel heeft dat Gent erover gaat, is daar uit het niets Kevin Denkey. De topschutter werkt beheerst af en schenkt Cercle zo 3 gouden punten.
  • Man van de match: Wat Kevin Denkey dit seizoen laat zien, is ongezien. De topschutter kreeg vandaag slechts 2 nuttige ballen, maar legde ze wel allebei zonder verpinken in doel. Feest bij Cercle, waar ook doelman Warleson een vermelding verdient.
  • Opvallend: Gent had hier nooit mogen verliezen. De thuisploeg eindigt de wedstrijd met 70% balbezit en 10 schoten binnen kader. Cercle zet daar maar 2 gekadreerde pogingen tegenover.

Cercle leidt na krankzinnige eerste helft

Zowel AA Gent als Cercle Brugge kon de punten vanavond goed gebruiken met het oog op de Champions Play-offs.

Dat zorgde voor een waanzinnig wedstrijdbegin met de ene kans na de andere. Gerkens en Depoitre lieten de voorsprong liggen voor Gent, Denkey deed dat niet aan de overkant.

De Togolese topschutter reageerde scherp op een kopbal van Da Silva Lopes en werkte de bal erin met de borst.

Gent was niet van slag en bleef de ene kans na de andere versieren. Fadiga, Hong en De Sart kregen de bal niet voorbij een indrukwekkende Warleson.

Halfweg de eerste helft moest Cercle dan ook nog eens met 10 man voort, na een vreselijk domme dubbele gele kaart voor Nazinho. De flankspeler kwam tweemaal te laat bij een tegenstander en moest terecht gaan douchen.

De druk van Gent werd enkel groter, maar Tissoudali, Samoise en Gerkens kregen de bal er maar niet in. Ook de 10 (!) hoekschoppen leverden niets op voor de thuisploeg. Zo ging Cercle toch de rust in met een voorsprong.

Gent schiet tekort in tweede helft

De tweede helft was van mindere kwaliteit dan de eerste. Maar deze keer was het bij de eerste kans wél prijs voor Gent.

Fadiga vertrok randje buitenspel en Depoitre liep zijn voorzet met wat geluk voorbij Warleson, het eerste doelpunt van de spits sinds 5 februari 2023. Het deed hem duidelijk deugd, maar er was nog werk voor de thuisploeg.

Die ging dan ook op zoek naar de voorsprong, maar net wanneer de druk het hoogst werd, was daar weer de Brugse topschutter.

Een vrije trap bleef hangen voor doel en dan weet Denkey als geen ander hoe hij de ruimte kan bespelen. Alleen voor Schimdt twijfelde de spits niet, Cercle opnieuw op voorsprong.

Gent was niet echt meer in staat om te reageren op deze loodzware opdoffer. Warleson kwam nog een paar keer goed tussen, maar moest geen wonderen verrichten.

Zo zet Cercle zijn kandidatuur voor de Champions Play-offs kracht bij, al mist het volgende week wel de geschorsten Nazinho en Somers voor de derby tegen Club. Gent kan nog altijd niet winnen in 2024 en moet bang naar onder kijken.

Reacties na KAA Gent - Cercle Brugge:

• Kevin Denkey: "We speelden een goede match vandaag, het is een mooie overwinning. Een collectieve prestatie ook, want de omstandigheden zaten niet mee. Hier 3 punten nemen is nooit makkelijk, we moesten sterk blijven na de rode kaart. Ik ben heel blij dat ik de ploeg kon helpen en doelpunten kon scoren. Het is daarvoor dat ik speel. We denken nu wedstrijd per wedstrijd, we willen echt in die top 6 eindigen. Ik geloof ook dat het mogelijk is."
  • Matisse Samoise: "Zeker in de eerste helft hadden we de kansen om op voorsprong te staan, die moeten er dan ook in. Op efficiëntie hebben ze ons vandaag afgetroefd. Het was heel stil in de kleedkamer, niemand had behoefte om iets tegen elkaar te zeggen. De teleurstelling was enorm, deze komt echt wel binnen. Vanaf morgen focussen we dan weer op de volgende match."
  • Hannes Van Der Bruggen: "Ik weet nog altijd niet hoe we twee keer scoorden, in de eerste helft komen we heel goed weg. Via twee stilstaande fases pakken we toch 3 punten mee, ook al speelden we 70 minuten met 10. We hadden net tactisch bijgestuurd voor de rode kaart, dat was een zuur moment. Daarna was het even zoeken, maar we hebben dat heel goed opgelost in de tweede helft. Echt gevaarlijk is Gent daarin niet meer geweest. Al waren ze wel nog steeds gevaarlijker dan wij. Wedstrijden zoals vandaag zijn cruciaal richting de top 6."
  • Laurent Depoitre: "Het is een nederlaag die veel pijn doet, het was een belangrijke wedstrijd richting Play-offs. Deze wedstrijd hadden we nooit mogen verliezen. We krijgen 2 doelpunten tegen op stilstaande fase, daarbuiten deden ze niets. Dat is ongelofelijk."
  • Miron Muslic: "Het was een ongelofelijke prestatie, als je uit deze wedstrijd kan komen met 3 punten moet ik alle krediet geven aan mijn spelers. Je hebt mentaliteit nodig om dit vol te houden, er waren ook momenten waarop het anders had kunnen lopen. Dat is normaal als je met een speler minder bent, zeker wanneer je ons soort voetbal speelt. Ik zei vooraf dat we ons spel moesten spelen en dan voorin moesten rekenen op Denkey, en zo is het ook gelopen. Ons doel blijft hetzelfde, we zijn het jongste team in België en niemand krijgt ons nog uit de top 6. We gaan ervoor vechten."