© Sven Van Haezendonck

Brand richt zware schade aan in Libanees restaurant Arax: “Drie jaar werk in drie minuten weg, maar we zijn er nog”

Mechelen -

Een brand heeft zondagavond zware schade aangericht in het populair Libanees restaurant Arax op de Botermarkt in het centrum van Mechelen. De zaak, die ruim drie jaar open was, kan voorlopig niet meer open. Als bij wonder vielen er geen gewonden, maar dat scheelde geen haar.

Sven Haezendonck, Theo Derkinderen

Rook stijgt op uit de ramen op de eerste verdieping. Op dat moment was de brand al onder controle.© Sven Van Haezendonck

Het was zondag iets over 20.30 uur toen in de keuken op de eerste verdieping brand uitbrak. “Het ging allemaal heel snel. Ik was beneden, maar wij lopen geregeld op en af naar boven. Plots was er aan de dampkap een steekvlam ontstaan”, zegt Marko Ajamian, een van de uitbaters van Arax.

Met een brandblusser probeerden ze de vlammen nog te doven, maar er was geen beginnen aan. Beneden hadden de klanten op dat moment nog niet door dat het brandde. “Tot iemand kwam zeggen dat er een brand was. Er was zeker geen paniek. Iedereen heeft de zaak rustig verlaten. We lieten onze spullen achter”, vertelt een klant.

Het ging razendsnel

Op dat moment hadden ze er nog geen idee van hoe ernstig de situatie was. “Pas buiten zagen we de rookontwikkeling op de eerste verdieping van het pand”, zegt de klant. Twee mensen, waaronder uitbater Marko, probeerden op dat moment met gevaar voor hun eigen leven de zaak nog te redden. “Het ging echt razendsnel. We zagen dat het in de traphal al brandde. Toen heb ik mijn schoonbroer meegetrokken en zijn we via een raam op de eerste verdieping via de zonnewering naar buiten gevlucht”, vertelt Marko. Hij is zwaar aangedaan. “Het is niet te geloven. Drie jaar werk is in drie minuten weg.”

De brand in het populaire Libanese restaurant ging aanvankelijk gepaard met flink wat rookontwikkeling. Na aankomst van de brandweer verminderde ze snel.© Sven Van Haezendonck

De post Mechelen van de brandweerzone Rivierenland was zeer snel ter plaatse. “Bij onze aankomst was er sterke rookontwikkeling. Aan de achterzijde van het pand ging het al om een uitslaande brand. Vermoedelijk was er een incident in de keuken waardoor de vlam in de dampkap gegaan is”, zegt kapitein Gert Creemers. Het eerste team had intussen versterking gekregen van de post Rumst. “De brand was volledig ontwikkeld op de eerste verdieping en beperkter op de tweede verdieping.”

Ook een ambulance van het AZ Sint-Maarten werd opgeroepen om mogelijke slachtoffers op te vangen.

Brand- en waterschade

De brandweermensen konden voorkomen dat het vuur nog sterker uitbreiding nam. “Op de eerste en de tweede verdieping is er veel brandschade, op de zolder en de benedenverdieping vooral waterschade”, legt de brandweerofficier uit.

De schade is zo groot dat het pand een hele tijd niet meer bruikbaar is. Voor de uitbaters van de succesvolle zaak is dat een flinke tegenslag. “Ik hoop dat we tijdelijk een andere locatie vinden om de zaak voort te zetten. Het belangrijkste is dat er niemand gewond geraakt. We zijn er nog”, zegt Marko Ajamian.

De brandweer kwam massaal ter plaatse.© Sven Van Haezendonck

Tweede brand in horecazaak

Omstreeks 22.15u zat het werk er voor de brandweer op en kon ze terugkeren naar de kazerne. Door de interventie was er gedurende anderhalf uur geen doorgaand verkeer mogelijk op de Leermarkt. Politiemensen van de zone Rivierenland vingen de gedupeerde uitbaters en hun klanten op.

Arax is in goed twee maanden tijd al het tweede restaurant in Mechelen dat wordt geteisterd door een brand. Begin dit jaar ging het bekende afhaalrestaurant Ni Hao op de Brusselsesteenweg in Mechelen-Zuid in vlammen op.

LEES OOK. Uitslaande brand teistert bekend Chinees afhaalrestaurant Ni Hao in Mechelen

De brand hield vooral op de eerste en de tweede verdieping lelijk huis.© Sven Van Haezendonck

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen