© Nattida-Jayne Kanyachalao / Victoriano Moreno / Jan Van der Perre

Tom Meeuws is al vierde schepen die opstapt uit Antwerps stadsbestuur: deze drie gingen de socialist voor

Met het ontslag van Tom Meeuws is het al de vierde schepen die het Antwerpse stadsbestuur verlaat. Eerder stapten Ludo Van Campenhout, Fons Duchateau (beiden N-VA) en Claude Marinower (Open VLD) al op. Opvallend: van de vier mannen zijn er drie opgevolgd door een dame.

Dante Bellon

Januari 2020: Peter Wouters vervangt Ludo Van Campenhout

In januari 2020 wordt de Antwerpse politiek een eerste keer opgeschud door het nieuws dat N-VA-schepen Ludo Van Campenhout met onmiddellijke ingang zijn ambt beëindigt. Hij was enkele maanden voorheen hervallen in zijn alcoholverslaving en zou normaal tot oktober 2020 aanblijven als schepen. Maar na onderling overleg met de partijtop zou hij in januari toch met onmiddellijke ingang ontslag nemen om aan zijn verslaving te werken. Zijn bevoegdheden worden een maand overgenomen door burgemeester Bart De Wever tot Peter Wouters Van Campenhout opvolgt als schepen voor Sport, Diamant en Markten en Foren begin januari.

LEES OOK. Ludo Van Campenhout hervalt in alcoholverslaving en stopt onmiddellijk als schepen

Juni 2021: Els van Doesburg vervangt Fons Duchateau

Anderhalf jaar later kondigt N-VA’er van het eerste uur Fons Duchateau aan dat hij “met pijn in het hart” zal stoppen als schepen. Duchateau verving in de vorige bestuursperiode Liesbeth Homans, die in juli 2014 viceminister-president werd in de Vlaamse regering Bourgeois. Op 1 juni 2021 verlaat Duchateau dan zelf zijn schepenkantoor en zal hij zich vanaf dan volop storten op de begeleiding van de integratie van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) en de Gasthuiszusters Antwerpen (GZA). Met de 31-jarige Els van Doesburg kiest de Antwerpse N-VA-afdeling geen doorwinterde opvolger, maar een jonge en ambitieuze “Instagram-conservatief” om de zwaarwichtige bevoegdheden als Wonen, Groen, Stads- en Buurtonderhoud en Gezondheids- en Seniorenzorg op zich te nemen.

LEES OOK. N-VA-schepen Fons Duchateau stopt met politiek: “Met pijn in het hart”

LEES OOK. Antwerpen krijgt ‘Instagram-conservatief’ als schepen

Januari 2022: Erica Caluwaerts vervangt Claude Marinower, geen schepenpost voor Willem-Frederik Schiltz

Niet veel later is ook de derde schepenwissel in het Antwerpse stadsbestuur een feit, al kwam deze niet zo onverwacht. Bij het aantreden van Claude Marinower als enige Open VLD-schepen in 2019 maakte hij duidelijk dat hij het ambt maar voor drie jaar zou opnemen en zou stoppen op 31 december 2021. Normaal zou ook Karim Bachar (Vooruit) stoppen, waardoor er een plekje vrijkomt voor Willem-Frederik Schiltz, en er dus twee liberale schepenen zouden zetelen in het stadsbestuur. Maar dat laatste gaat niet door, waardoor enkel Erica Caluwaerts haar opwachting maakt om het ambt te vervullen. Claude Marinower wordt opnieuw gemeenteraadslid en zetelt sinds het opstappen van Caluwaerts bij Open VLD vorig jaar als enige liberaal in de raad.

11 februari 2024: Tom Meeuws kondigt ontslag aan

Met het ontslag van Tom Meeuws op 11 februari 2024 vertrekt na de eerstvolgende gemeenteraad op 26 februari ook de eerste socialistische schepen in de bourgondische coalitie. Normaal zou zoals hierboven vermeld Karim Bachar eerder stoppen als schepen, maar die zetelt nog steeds in het stadsbestuur. Tom Meeuws is naar eigen zeggen moe én de politiek moe. Hij stemde als enige in het schepencollege tegen de aanleg van de sleuf onder de Scheldekaaien en hij botste ook regelmatig met collega-schepenen Beels en Bachar en zijn coalitiepartners. Hij wordt vervangen door Vooruit-gemeenteraadslid Tatjana Scheck.

LEES OOK. Tom Meeuws (Vooruit) stopt als schepen in Antwerpen en verlaat de politiek: “Ik ben moe en ik ben het moe”

LEES OOK. Wie is Tatjana Scheck, de opvolger van Tom Meeuws in het schepencollege

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen