AFP or licensors

Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin geeft door ziekenhuisopname verstek voor NAVO-overleg

De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin (70) moet verstek geven voor een NAVO-overleg in Brussel door een ziekenhuisopname. Begin december werd prostaatkanker vastgesteld bij Austin en eind december werd hij geopereerd. Op 29 januari keerde hij terug naar het Pentagon, maar nu zou hij opnieuw opgenomen zijn in het ziekenhuis wegens een "dringend probleem aan de blaas". 

Austin "behoudt de functies en taken van zijn ambt" tijdens zijn ziekenhuisopname, zegt de woordvoerder van het Pentagon. Maar die voegt er ook aan toe dat de onderminister van Defensie op de hoogte is gebracht en bereid is de taken over te nemen "indien nodig."

Austin werd begin december gediagnosticeerd met prostaatkanker en werd op 22 december geopereerd. De week na de operatie kreeg hij complicaties waarna hij werd opgenomen in het militaire ziekenhuis. Er werd een blaasontsteking vastgesteld, maar op 15 januari mocht de minister het ziekenhuis opnieuw verlaten. Op 29 januari keerde hij terug naar het Pentagon.

Zijn artsen hadden eerder gezegd dat de vooruitzichten "uitstekend" waren en dat er geen verdere behandelingen nodig zullen zijn.

Er kwam wel kritiek op de manier waarop het Pentagon had gecommuniceerd over de diagnose, want zelfs president Biden werd pas heel laat op de hoogte gebracht. Er loopt een intern onderzoek naar de geheimhouding van de ziekte.

Austin zou normaal gezien morgen vertrekken naar Brussel om een vergadering over militaire steun voor Oekraïne te coördineren. Austin zou die bijeenkomst leiden. Daarnaast stond ook nog een reguliere vergadering van de ministers van Defensie van de NAVO op de planning. 

Tot hij voldoende hersteld is, heeft hij zijn taken overgedragen aan plaatsvervangend minister van Defensie Kathleen Hicks.

Meest gelezen