Vlaams minister van Onderwijs (N-VA) legde een kindje uit de derde kleuterklas uit hoe ze de zogenaamde KOALA-test - die elke vijfjarige test op hun taalvaardigheid - moet maken.
Volledig scherm
PREMIUM
Vlaams minister van Onderwijs (N-VA) legde een kindje uit de derde kleuterklas uit hoe ze de zogenaamde KOALA-test - die elke vijfjarige test op hun taalvaardigheid - moet maken. © Photo News

“Gigantische uitdaging voor ons onderwijs”: 15% van de vijfjarige kleuters spreekt onvoldoende Nederlands om naar het eerste leerjaar te gaan

15% van de vijfjarige kleuters spreekt onvoldoende Nederlands om aan de lagere school te beginnen. Dat leert de taalscreening die Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) in alle derde kleuterklasjes liet afnemen. Hij wijst een andere thuistaal aan als belangrijkste oorzaak, maar wat speelt nog mee? Hoe groot zijn de regionale verschillen? En op welke manieren wil Weyts dat ouders ook na school Nederlands meegeven?

57 reacties

  • Hubert Vanmechelen

    3 maanden geleden
    Er is een taalprobleem in de kleuterklas. Dat is zoiets als een kraanprobleem in de badkamer Eerst de toevoer tot het probleem afsluiten om daarna de oorzaak van het probleem aan te pakken zonder te klooien. Een minister, die pakt het wat anders aan. Hij begint eerst te klooien, ziet dat zijn geklooi niet de juiste werkwijze is, vertikt het om over te gaan tot een andere aanpak, laat de toevoer tot het probleem open en gaat lopen nog steeds ervan overtuigd dat zijn aanpak de enige juiste is 🤭.
  • vanaeken jokke

    3 maanden geleden
    Allemaal gecreëerd door de trado partijen Gino Denil zij wilde niet weten van een inburgerings traject. Het zou allemaal wel in orde komen zonder taalcursussen. Er zijn er die veertig jaar in België wonen en geen woord Nederlands kennen.
  • Jacinta Van De Pontseele

    3 maanden geleden
    Mijn kleinkinderen gaan naar een Nederlandstalige school waar ze vragen aan de familie dat de er binnen en buiten de schoolpoorten Nederlands wordt gesproken. Wat ik opmerk is dat bepaalde culturen zich daar echt niet aan houden. Jammer!
  • André Cools

    3 maanden geleden
    ik heb Belgische nationaliteit,mijn vrouw chinese.onze zoon heeft in privé scholen tot 4de studiejaar,scholing in Engelse taal gehad,terwijl ik Nederlands en mijn vrouw thuis chinees met hem praten.Vanag het 5de studiejaar terug in België komen wonen.Mijn vrouw spreekt nog steeds chinees met hem thuis.Voor Nederlands heeft hij thuis,naschools,bij een voetbalteam... extra zijn best moeten doen, maar dankzij wil,inzet van hem en ons,de ouders, spreekt hij vlot ,Nederlands, Engels,Frans,Chinees,
  • Udo Päske

    3 maanden geleden
    Gino denil . Ik ben ook tweetalig opgevoed ( niks mis mee ) , maar ik heb zelfs de belgische nationaliteit aangevraagd waardoor ik hier ook mijn dienstplicht vervuld heb . Integratie heet zoiets . Tegenwoordig ontbreekt dikwijls de wil om te integreren , enkel rechten en geen plichten . Daar loopt het fout !