51-jarige vader van Indische origine komt om bij woningbrand in Kuringen

© Tom Palmaers

Hasselt -

Op de Grote Bameriklaan in Kuringen is zondagavond brand uitgebroken in een huis. De bewoner, een 51-jarige Belgische man van Indische origine, stierf ter plekke. Hij laat twee kinderen achter.

Dirk Jacobs en Olivier Simons

Het vuur brak zondag rond 21 uur uit in een huis in de sociale woonwijk Rode Rok. Op dat ogenblik was de bewoner, een Belg van Indische afkomst, alleen thuis. De vijftiger woont sinds begin 2023 in het huurhuis van Wonen in Limburg (WIL). “Het was een correcte huurder, waar we eigenlijk nooit iets van hoorden”, klinkt het daar. “De woning is ook helemaal vernieuwd. De elektrische bedrading en rookmelders zijn bijvoorbeeld nieuw. Maar dat heeft de man zondagavond blijkbaar niet kunnen helpen.”

Reanimatie

Het was de buurvrouw die het brandalarm hoorde en de hulpdiensten verwittigde. De brandweer Zuid-West Limburg kwam ter plaatse voor de bluswerken. “Het vuur is ontstaan in de keuken”, zegt kapitein Tom Timmermans. “Er is daar veel brandschade, onder meer aan het fornuis, de kasten en het plafond. De rest van het huis liep zware rookschade op. Het is onbewoonbaar.” Het aanpalende huis liep geen schade op.

Al snel bleek dat de bewoner van het huis niet op tijd buiten was geraakt. De hulpdiensten vonden hem in de woonkamer. De 51-jarige man werd nog lange tijd gereanimeerd, maar alle hulp kwam te laat. Hij overleed ter plaatse, waarschijnlijk aan een CO-vergiftiging.

De politie Limburg Regio Hoofdstad zette het gebied af. Het parket van Limburg werd op de hoogte gebracht, het labo en een wetsarts werden opgeroepen om de omstandigheden van de dodelijke brand te onderzoeken. Maandagochtend werd duidelijk dat het om een accidentele brand ging. Waarschijnlijk ligt de oorzaak bij het gasfornuis in de keuken.

Voor de bewoner kwam alle hulp te laat.© Tom Palmaers

Teruggetrokken

De man leefde alleen in de woning. Hij deelde het hoederecht over zijn twee kinderen met zijn ex-echtgenote, van wie hij gescheiden leefde. De kinderen verbleven om de week bij hun vader. Veel meer dan dat is er niet over hem bekend. “De man leefde erg teruggetrokken”, zegt een buur. “We zagen hem nauwelijks op straat of in de buurt. En als we hem zagen, was er een vluchtige goeiendag, dat is alles. Niks mis mee, maar hij leefde niet echt in de gemeenschap en bleef liever in de cocon van zijn huis.”

Dit jaar kwamen in ons land al achttien mensen om door woningbranden. Dit is het eerste slachtoffer in Limburg. Vorig jaar waren er in onze provincie drie doden door branden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen