Unsplash

Terugbetaling van psycholoog is een kluwen: "Vele regels maken het verwarrend", zegt Vlaams Patiëntenplatform

Het systeem voor de terugbetaling van consultaties bij een psycholoog is ingewikkeld en verwarrend. Dat zegt het Vlaams Patiëntenplatform. "Er zijn veel regels die bovendien voor iedereen anders zijn. Ook tussen de mutualiteiten onderling zijn er verschillen. Mensen vinden dat verwarrend. Onze vergelijkende brochure hierover wordt het meest gedownload van onze site", stelt Simon Ector van het platform vast.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur "WinWin" op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

Hoeveel krijg je terugbetaald na een consultatie bij de psycholoog? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Dat verschilt van patiënt tot patiënt en van situatie tot situatie.

Er bestaan in ons land twee soorten terugbetalingen: een eerste is die van de aanvullende ziekteverzekering via de mutualiteiten. Sinds 2019 bestaat er ook een terugbetalingssysteem via de verplichte ziekteverzekering voor psychologische zorg.

"Daar wordt het al ingewikkeld voor veel mensen", begint Ector. "Door die verschillende regelingen, is de teruggave voor iedereen anders. Heb je eerder een lichte aandoening, dan krijg je de consultatie deels terugbetaald vanuit de verplichte verzekering. Heb je daar geen recht op, dan kan je via de aanvullende voordelen van je ziekenfonds een gedeeltelijke terugbetaling krijgen. Hoeveel dat precies is, verschilt enorm van mutualiteit tot mutualiteit."

Terugbetaling via verplichte ziekteverzekering

De terugbetaling via de verplichte ziekteverzekering werd ingevoerd in 2019, weliswaar met een reeks belangrijke beperkingen. Zo geldt die terugbetaling enkel voor lichte tot matige problematieken. Mensen met een langdurige of complexe problematiek hebben hier geen recht op. De eerste sessie is gratis en nadien zal je als patiënt 11 euro betalen per individuele sessie. Voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming is dat 4 euro. De rest van het tarief van de psycholoog wordt bijgepast door de ziekteverzekering.

Vanaf nu is er gratis psychologische hulp voor kinderen en jongeren met een lichte tot matige problematiek

Simon Ector, beleidsmedewerker Vlaams Patiëntenplatform

Bovendien is het aantal sessies dat wordt terugbetaald beperkt van 8 tot 20 keer, afhankelijk van je leeftijd en probleem. Je kan ook niet zomaar bij alle zorgverleners terecht, maar enkel bij klinisch psychologen en orthopedagogen die een overeenkomst afsluiten met een netwerk geestelijke gezondheid en daardoor geconventioneerd zijn. Dat wil zeggen dat ze afspraken hebben gemaakt met de overheid over hun tarieven.

Sinds 1 februari van dit jaar werd die verplichte terugbetaling wel uitgebreid. "Kinderen en jongeren met een lichte tot matige problematiek kunnen vanaf nu gebruik maken van gratis hulp bij een geconventioneerde psycholoog."

Terugbetaling via aanvullende ziekteverzekering

Wanneer je geen recht hebt op een terugbetaling via de verplichte ziekteverzekering, kan je een beroep doen op de aanvullende voordelen van je mutualiteit. De ziekenfondsen mogen die voordelen zelf bepalen. Ook de terugbetaling voor psychologische hulp verschilt daarom sterk van mutualiteit tot mutualiteit. Van die verschillen maakte het Vlaams Patiëntenplatform een vergelijkend overzicht. Simon Ector: "Het is de meest gedownloade brochure op onze website. Ze toont hoeveel elke mutualiteit terugbetaalt voor kinderen en volwassenen en hoe je die terugbetaling kunt aanvragen."

Vroeger boden niet alle mutualiteiten een terugbetaling aan voor volwassenen, nu wel. Er zijn verschillen tussen de mutualiteiten onderling. "Op basis van die vergelijking kan je eventueel beslissen om te veranderen van mutualiteit.”  

De terugbetaling via de aanvullende voordelen is uiteraard veel beperkter dan die via de verplichte ziekteverzekering. Meestal gaat het om 10 à 20 euro per sessie. "Op een bedrag van 75 euro per sessie, is dat geen spectaculaire terugbetaling. Bovendien is het aantal sessies per jaar ook beperkt."

Het Vlaamse Patiëntenplatform wil patiënten zo goed mogelijk informeren, onder andere door de vergelijkende brochure aan te bieden. "Maar het RIZIV werkt samen met ons aan een aparte website met enkel en alleen info over psychologische hulp en de terugbetaling ervan. Die komt in maart online", aldus nog Ector.

Meest gelezen