© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Premie voor elektrische wagen kan je vanaf vandaag aanvragen: zo werkt het

Het elektronisch loket waar je een premie kan aanvragen voor de aankoop van een elektrische wagen gaat vandaag (maandag) om 13 uur open. Hoe vraag je een premie aan, welke auto’s komen in aanmerking en hoeveel bedraagt de premie?

Wim Verhaert

Welke wagens komen in aanmerking voor de premie?

Je kan de premie aanvragen voor zero-emissiewagens die ingeschreven worden vanaf 1 januari 2024 en die ten vroegste besteld werden op 25 september 2023. Het gaat om zero-emissievoertuigen die behoren tot de categorieën M1 (personenvervoer), N1 (vervoer van goederen tot 3.500 kilogram) en L7e-C (zware micro-stadswagens).

Zowel nieuwe als tweedehandswagens komen in aanmerking voor een premie. Een tweedehandsvoertuig moet minimaal 3 jaar en maximaal 8 jaar geleden voor de eerste keer in gebruik zijn genomen. Ook wie zijn elektrische auto bij een buitenlandse dealer koopt, heeft recht op de Vlaamse premie — wat perspectieven opent voor wie wil profiteren van de prijzenoorlog die momenteel in Frankrijk woedt.

De aankoopprijs van het voertuig mag verder maximum 40.000 euro (inclusief btw) bedragen. En voor een tweedehandswagen mag de oorspronkelijke cataloguswaarde niet hoger dan 60.000 euro (inclusief btw) zijn.

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt 5.000 euro voor nieuw aangekochte wagens en 3.000 euro voor tweedehandswagens. De premie is er voor particulieren, rechtspersonen zonder winstoogmerk en aanbieders van deelmobiliteit.

(Lees verder onder de foto)

Hoe moet je de premie aanvragen?

Het online loket werkt met twee stappen. Vanaf 13 uur maandagmiddag kan je je aanmelden. Om in aanmerking te komen voor de premie moet je je binnen de negentig dagen na de ondertekening van de verkoopovereenkomst van het voertuig aanmelden via de webapplicatie op de website van de Vlaamse Overheid.

Stap 2 is de vervollediging van de aanvraag, na de inschrijving van de wagen. Binnen die negentig dagen na inschrijving moet je de nodige documenten afleveren: een kopie van de factuur en het betalingsbewijs, en een kopie van het inschrijvingsbewijs.

De tweede stap wordt pas opengezet wanneer de nieuwe regelgeving gepubliceerd is in het Belgisch Staatsblad en de steunregeling dus effectief van kracht wordt. De premie wordt uitgekeerd drie à acht werkdagen na de goedkeuring van de inschrijving.

Wat werd vorige week beslist door de Vlaamse regering?

De Vlaamse regering zette op 9 februari het licht op groen voor de premie, na een kritisch rapport van de Raad van State over de financiële haalbaarheid van de maatregel. Zo zou het risico bestaan dat de voorziene middelen onvoldoende zijn om iedereen dezelfde premie te geven, wat dan weer problemen zou kunnen opleveren met het gelijkheids- en vertrouwensbeginsel. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) stapte daarom met een nieuw voorstel naar de Vlaamse regering, die vrijdagnamiddag een akkoord bereikte.

(Lees verder onder de foto)

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters.© BELGA

In tegenstelling tot eerder aangekondigd werd, kan je de premie enkel dit jaar aanvragen, en niet drie jaar lang. De regering maakte 20 miljoen euro vrij en daar kan nog 6 miljoen extra bij komen, maar die moet Peeters dan wem zelf zien te vinden.

Is er kritiek op de regeling?

Oppositiepartijen uitten felle kritiek op de maatregel. Ook volgens EV Belgium, de federatie voor elektrische mobiliteit in ons land, blijft er onduidelijkheid over de subsidiepot die voorzien werd door de Vlaamse regering. “Als de premie echt succesvol wordt, weten we niet of er budget zal zijn voor iedereen”, zegt woordvoerder Jochen De Smet. “Daarom raden we consumenten aan om niet te wachten”, klinkt het bij EV Belgium.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer