VS pompt vijf miljard dollar in chiponderzoek

Joe Biden
Pieterjan Van Leemputten

De regering Biden maakt vijf miljard dollar vrij voor onderzoek naar computerchips en jobs in de halfgeleidersector. Daarmee wil het land haar positie versterken nadat Europa eerder al een inhaalbeweging startte.

De vijf miljard dollar moeten zorgen voor een totaalinvestering van elf miljard dollar via een publiek-privaat consortium, het National Semiconductor Technology Center (NSTC). Er gaat geld naar onderzoek & ontwikkeling, jobs in de haflgeleidersector en naar twee andere programma’s met focus op ondersteuning van de chipindustrie.

De Amerikaanse regering stelt dat de tijd tot commercialisatie van een chip korter moet en dat de investering het land meer veiligheid biedt. Zo zegt het dat de VS vandaag minder dan tien procent van de wereldwijde chipproductie op zich neemt, en dat daar geen geavanceerde chips bij zijn.
Het plan doet vaag denken aan de Europese Chips Act, waarbij de EU 45 miljard euro (publiek en privaat geld gecombineerd) wil vrijmaken voor chipontwikkeling. De EU produceerde toen ongeveer tien procent van alle chips, dat moet twintig procent zijn tegen 2030.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content