Hofdame Peggy Bellen, prins Kris IV, prinses Myriam II, hofdame Yliana en vooraan hofdame Lorena.© LW

Carnaval

Yliana (12) en Lorena (6) zijn hofdames van opa prins Kris IV en oma prinses Myriam II

Halen -

Voor de zusjes Yliana (12) en Lorena (6) Jacobs was de kinderstoet in Loksbergen heel speciaal. Zij mochten pronken als hofdames van prins Kris IV en prinses Myriam II, tegelijk ook hun opa en oma.

Luk Weyens

Met derde hofdame Peggy Bellen, oma van de meisjes langs mama’s, zijde was het familieplaatje compleet. Kris en Myriam zijn overigens het eerste prinsenpaar in de 67 jaar van de Halense Ridders van de Kromme Elleboog.

Kris Jacobs en Myriam Struys zijn al jaren vertrouwde gezichten bij de Halense carnavalsvereniging. “Ik ben al twaalf jaar bij de carnavalsvereniging aangesloten”, vertelt Kris, die in 2012 ook meteen tot prins werd gebombardeerd. “Carnaval betekent voor mij samenzijn, mensen ontmoeten, veel vrienden maken en een pintje drinken.”

In 2013 was het de beurt aan Myriam om als prinses de honneurs waar te nemen. De carnavalsmicrobe heeft haar evenzeer te pakken. “Dit seizoen wilde ik opnieuw prinses zijn en Kris doet mee. Onze voorzitter Pierre Reydams is een man uit de duizend. We kunnen ons geen betere wensen. Andere hobby’s zeggen me niks. De vrije tijd staat in het teken van carnaval.”

Genk, Zonhoven en Sint-Truiden

In het openingsweekend van de stoetenperiode is de agenda van de prins en prinses en hun hofdames al meteen goed gevuld. “Zaterdag zijn we van de partij in Genk, zondag in Zonhoven en op maandag nemen we al jaren deel aan de stoet op Verloure Moondag in Sint-Truiden. “Het weerzien van oude bekenden bij de stoeten, dat is het plezier van carnaval”, beklemtonen Kris en Myriam. Bij carnaval komt heel wat voorbereiding kijken, maar je smeedt wel banden voor het leven.”

Het goedaardige carnavalsvirus is dus ook overgeslagen op de kleinkinderen Yliana en Lorena, die in ’t Oogappeltje in Loksbergen op school zitten. “Ik ga al een paar jaren mee naar de stoeten”, lacht Yliana. “Het leuke aan carnaval? Mooie kleren aantrekken én snoep uitgooien.” Kleine zusje Lorena doet nu haar eerste ervaring op. Hun mama Brenda Appeltans verklapt nog een andere leuke kant van carnaval. “Naar de bals gaan we ook. Dan mogen ze langer opblijven”, knipoogt Brenda.

© LW

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer