Alexandra D'Archambeau deelde gisteren een emotionele video op TikTok

"Politiek is echt hard": Alexandra D'Archambeau (Open VLD) emotioneel in TikTok-video (en ze is niet de enige)

Met een opvallende emotionele video op TikTok maakt Open VLD-politica Alexandra D'Archambeau bekend dat ze niet op de lijst voor de federale verkiezingen zal staan. Haar tranen laat ze de vrije loop. Steeds vaker tonen politici zich kwetsbaar en dat is volgens expert politieke communicatie Reinout Van Zandycke niet onlogisch. "De politiek volgt de maatschappij."

"Effe personal talk", even een persoonlijke mededeling. Zo start de video die Alexandra D'Archambeau gisterenavond op TikTok zette. D'Archambeau zal bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober lijsttrekker worden voor Open VLD Wilrijk en daar is ze "heel blij" mee. "Ik hoop dat we een prachtig resultaat gaan behalen."

Maar de politica wil ook een rol spelen in de nationale politiek en stelde zich kandidaat voor de tweede plaats voor de Antwerpse lijst voor de federale verkiezingen van juni. "Dat ben ik niet geworden", zegt D'Archambeau emotioneel en in tranen. "Ik heb al zoveel gegeven voor deze partij, een partij waarvan ik hou en waarin ik geloof, maar voor de zoveelste keer is er los over mij heen gereden. Politiek is echt hard en moeilijk."

In haar video benadrukt D'Archambeau dat ze haar partij zal blijven steunen, maar dat ze "gewoon even wil laten zien hoe moeilijk politiek kan zijn achter de schermen". "Niemand spreekt over de menselijke kant."

"De politiek is fel verhard de laatste tijd", zegt de huidige schepen in Wilrijk een dag later aan VRT NWS. "Met deze video wilde ik daar een antwoord op bieden. Als je aan politiek doet, weet je dat je veel tegenslagen zal hebben, maar dat betekent niet dat je niet mag tonen dat dat op menselijk vlak zwaar is."

Er zijn mensen die vinden dat ik maar een olifantenvel moet kweken, maar net dat idee wilde ik aankaarten

Alexandra D'Archambeau (Open VLD)

De politica heeft naar eigen zeggen veel reacties gekregen op haar video, ook van politici van andere partijen, die haar begrijpen. "Uiteraard zijn er ook mensen die vinden dat je maar een olifantenvel moet kweken in de politiek, maar net dat idee wilde ik aankaarten. Sinds de start doe ik integer en op een menselijke manier aan politiek, ook hier wilde ik eerlijk zijn."

Politici tonen zich steeds vaker kwetsbaar

D'Archambeau is niet de eerste politica die heel open praat over de mentale kant die de politieke medaille soms kan hebben. Denk onder meer aan Gwendolyn Rutten, die haar teleurstelling en boosheid niet onder stoelen of banken stak toen ze niet de nieuwe minister van Justitie werd. Tom Meeuws nam gisteren dan weer ontslag als Antwerpse schepen omdat hij "het moe was". En zo zijn er nog meer. 

"Niet onlogisch", zegt Reinout Van Zandycke, expert politieke communicatie, die daarvoor ook kijkt naar veranderingen in de maatschappij. "Het belang van mentaal welzijn is overal groter geworden, in de hele maatschappij wordt er meer over gepraat. Politici zijn ook maar gewoon mensen en vertegenwoordigen bovendien de maatschappij. Dan is het ook logisch dat ze dat steeds meer meenemen in hun communicatie."

Voor de ene zal het oprecht aanvoelen, anderen zullen het eerder als aanstellerij bekijken

Reinout Van Zandycke, expert politieke communicatie

Of dat een goede zaak is? "De reacties zullen altijd verdeeld zijn. Het hangt ook af van je achterban en hoe die naar jou kijken. Voor de ene zal het altijd oprecht aanvoelen, anderen zullen het eerder als aanstellerij bekijken. Het is een mes dat langs twee kanten snijdt, maar over het algemeen raad ik politici wel aan om te communiceren met lef."

In dat opzicht is de video geslaagd, zo benadrukt Van Zandycke. In 16 uur tijd is de video zo'n 40.000 keer bekeken, veel meer dan haar gemiddelde. De meeste video's zitten rond de paar duizend weergaven, met hier en daar een uitschieter. 

De maatschappij schenkt veel aandacht aan emotionele berichten

Reinout Van Zandycke, expert politieke communicatie

"Uit onderzoek weten we dat berichten met de meeste emoties het beste werken", zegt Van Zandycke daarover. "Vanuit een politieke bubbel kan je je de vraag stellen of dat goed is voor de maatschappij. Maar we moeten vaststellen dat de maatschappij net veel aandacht aan die video's schenkt. Mensen kijken er massaal naar, media pikken ze op en politici die zo communiceren staan meestal hoger in de rangorde van de partij. Op die manier is het een vicieuze cirkel."

Meest gelezen