Factcheck: nee, deze video toont geen protest aan de Amerikaanse grens, maar een mars richting Washington uit 2022

Lotte Lambrecht

Op sociale media delen gebruikers foto’s en video’s van wat een recent Amerikaans protest tegen het migratiebeleid zou zijn. Dat klopt niet. De beelden tonen een protest uit 2022 tegen de toen geldende coronamaatregelen. Wat wel klopt, is dat er recent een vergelijkbaar konvooi naar de Mexicaanse grens is gereden dat zich inderdaad tegen het Amerikaanse migratiebeleid kant.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Tal van Nederlandstalige Facebookgebruikers delen video’s en afbeeldingen waarin een Amerikaans protestkonvooi te zien is. De trucks zouden op weg zijn naar de Mexicaans-Amerikaanse grens . ‘Amerikanen in vrachtwagens, massaal onderweg naar de grens om die te verdedigen tegen de door Washington georganiseerde invasie’, lezen we in het bijschrift van een video.

Screenshot Facebook

Ook de Nederlandse journalist en opiniemaker Joost Niemoller deelt de video, net als de Brit Jim Ferguson, een Brits voormalig politicus voor The Brexit Party. Ook op TikTok circuleert de video. In de post lezen we dat ‘duizenden Amerikaanse patriotten naar de grens afzakten om hun land te beschermen tegen de invasie van de globalisten’.

Klopt het dat de video een Amerikaans protestkonvooi toont dat afzakt naar de Mexicaans-Amerikaanse grens?

We nemen enkele screenshots van de video en laden ze op bij de zoekmachines Google Afbeeldingen en Tineye. Zo komen we terecht bij een video van de Amerikaanse nieuwssite Business Insider. In de video zien we dezelfde beelden als in de tweets en Facebookposts die we vonden. 

Screenshot Business Insider

Onder de video lezen we: ‘Een konvooi vrachtwagenchauffeurs is op weg van Adelanto, Californië, naar Washington DC om hun verontwaardiging te uiten over de covid-19-beperkingen. Onderweg worden ze aangemoedigd door grote groepen supporters.’

We googelen ‘Trucker protest Adelanto’, en komen zo terecht bij een artikel van persagentschap Reuters, gepubliceerd op 22 februari 2022. Daarin lezen we dat 80 voertuigen van het Californische stadje Adelanto op weg waren naar Washington DC. De manifestanten eisten een einde aan de toen nog geldende covid-maatregelen. De stoet arriveerde in het weekend van 5 maart in de hoofdstad.

Konvooien naar Mexicaanse-Amerikaanse grens

De video mag dan gemaakt zijn tijdens een ander protest, er is recent wel degelijk een konvooi naar de Mexicaanse-Amerikaanse grens getrokken.

Aanleiding is een lang aanslepend conflict tussen de Amerikaanse overheid onder leiding van president Joe Biden en de Republikeinse gouverneur van Texas Greg Abbott. 

Steen des aanstoots is de beveiliging van de Mexicaanse-Amerikaanse grens. Daar staken volgens de grensautoriteiten in december 2023 zo’n 302.000 migranten illegaal de grens over. Een absoluut maandrecord, en veel te veel volgens gouverneur Abbott. 

Om die migratie tegen te gaan, trok Abbott afgelopen zomer in de Rio Grande, de rivier die de Verenigde Staten van Mexico scheidt, onder meer een 300 meter lange drijvende grensmuur op.

Volgens de regering-Biden is die grensmuur illegaal, omdat de federale overheid haar goedkeuring moet geven over de versterking van de grenzen.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof besliste intussen ook dat de grenspolitie de aangebrachte prikkeldraad mag verplaatsen of doorknippen. Dat is tegen de zin van Abbott, maar een overwinning voor de regering-Biden.

Een groep Amerikanen besliste om zich te verzamelen en een konvooi te organiseren dat naar de Mexicaanse-Amerikaanse grens zou rijden. 
Onder de naam ‘Take our border back’ willen de demonstranten de illegale immigratie vanuit het zuiden aanklagen. De routes zijn te raadplegen op de website van het initiatief.

Het eerste konvooi vertrok op 29 januari vanuit Virginia. Er volgden nog andere konvooien die vertrokken uit Californië en New Mexico. Een konvooi arriveerde op 3 februari in Quemado, een dorpje vlakbij de grens. Dat lezen we bij Deutsche Welle en persagentschap Reuters.

Conclusie
– Op sociale media delen gebruikers foto’s en video’s van wat een recent Amerikaans protest tegen het migratiebeleid zou zijn. Dat klopt niet.
– Het gaat om een protest uit 2022 tegen de coronamaatregelen. Amerikaanse truckers van Californië reden toen in karavaan naar de hoofdstad Washington DC om er hun ongenoegen te uiten.
– We beoordelen de stelling dat de video een recent Amerikaans protest tegen migratie is dan ook als onwaar.

Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 9 februari 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content