In 2017 kwam Coldplay naar het Koning Boudewijnstadion in Brussel.© Geert Van de Velde

Coldplay wil graag optreden in China, maar dat is niet zonder risico

China -

Coldplay-zanger Chris Martin vertelde tijdens een concert in Thailand dat hij hoopt om ooit in China te spelen. De Volksrepubliek staat bij veel artiesten hoog op het verlanglijstje om op te treden, maar dat loopt niet altijd goed af.

rovn
Bron: CNN

De Britse rockband Coldplay maakt momenteel een wereldtournee. Een van de concerten vond plaats in Bangkok, op 3 februari. Daar deed Coldplay-zanger Chris Martin een opvallende uitspraak. “Ik beloof je dat we ooit in China zullen spelen”, zei Martin tegen het publiek toen hij zag dat twee Chinese fans een spandoek omhoog hielden. “Muziek is een universele taal, en die willen we met iedereen delen.”

Niet enkel voor Coldplay is het een droom om te spelen in China, want de livemuziekindustrie is daar de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot de grootste ter wereld. Toch liep voor enkele westerse artiesten een optreden in het land niet goed af. Zo werden onder andere concerten van Bon Jovi en Maroon 5 geannuleerd omdat ze openbaar contact zouden gehad hebben met de dalai lama.

Risico’s

Optreden in China brengt nog heel wat risico’s met zich mee. Zo kan het onverwacht annuleren van een concert leiden tot een ware logistieke nachtmerrie, waarbij tickets moeten worden terugbetaald en teleurgestelde fans aangepakt moeten worden. Ook ethische zorgen spelen mee. Zo steunen veel artiesten bijvoorbeeld de LGBTQ-gemeenschap, maar is dat in China nog steeds een gevoelige kwestie.

Daarnaast is het voor veel artiesten ook nog afwachten of hun muziek wel tegen de censuur van de Chinese regering is bestand. Verschillende artiesten werden al verbannen uit China omdat hun gedrag of songteksten niet stroken met de wetten en normen in China. In 2017 werd Justin Bieber verbannen uit het land, nog voor zijn optreden in Peking begon. Dit omdat hij “slecht gedrag” vertoonde zowel in het binnen- als buitenland. Het blijft dus voor westerse artiesten opletten als ze live willen optreden in China.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer