8 jaar cel gevorderd tegen voormalig politie-inspecteur op proces Encrochat/SKY

© BELGA

Op het grote Encrochat/SKY-drugproces heeft het federaal parket maandag een gevangenisstraf van acht jaar gevorderd tegen een voormalig inspecteur van de politiezone Brussel Zuid. Die zou jarenlang voor meerdere verdachten gegevens hebben opgezocht in de databanken van de politie, en zich daarvoor hebben laten betalen.

mtm
Bron: BELGA

De man, B.W. (56), kwam voor het eerst in het vizier van de speurders toen bij een huiszoeking bij Anwar B., de man die voor kopstuk Eridan M.G. onder meer een hoop stromannen zocht, documenten aangetroffen werden die afkomstig waren uit het Rijksregister en de politionele databanken. Onderzoek leerde later dat die afkomstig waren van B.W.

De omvang van diens betrokkenheid werd volgens het federaal parket pas later duidelijk toen de politie honderden conversaties vond waaruit bleek B.W. op vraag van verschillende personen gegevens opzocht in de verschillende databanken en die zonder enige schroom deelde. 

“We vonden conversaties waarin gevraagd werd adressen op te zoeken van bepaalde personen, waarin gevraagd werd na te kijken of bepaalde personen geseind stonden, waarin gevraagd werd een dergelijke seining op te heffen”, zei federaal magistraat Julien Moinil. “B.W stuurt screenshots van de politiedatabank, van het Rijksregister, en vraagt daarvoor meermaals een vergoeding. Hij schrijft ook voertuigen van andere personen in op zijn naam, en stelt voor een ‘bezoekje’ te brengen aan iemand die schulden heeft bij één van zijn kennissen.” 

“Aan iemand die hem vraagt naar in beslag genomen goederen, geeft hij de namen en telefoonnummers van de onderzoeksrechter en de speurder van de federale politie die de goederen in beslag hebben genomen”, ging de magistraat verder. “Wat is het volgende, de privé-adressen van magistraten doorgeven? Meneer mag blij zijn dat niemand van de personen wier gegevens hij heeft vrijgegeven, het slachtoffer is geworden van geweld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen