Opnieuw dierenbeul actief: elf zwerfkatten verdwenen of uit rivier gehaald

© vrs

© vrs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De politie gaat extra patrouilleren in de buurt van de Verversgracht in Diest. De voorbije maanden werden daar al een aantal dode poezen uit de Demer gevist. “Een aantal mensen haalden donderdag weer een dood dier uit de Demer”, zegt Anja Maes.

Raf Vanmechelen

Anja Maes (49) uit Tessenderlo werkt in het ziekenhuis van Diest en ontfermt zich, samen met collega Dominique Vandermaesen (56), al jarenlang over het lot van zwerfkatten in die buurt. Ze postte donderdag een aantal berichten en foto's over en van dode poezen op haar Facebookpagina. Die worden massaal gedeeld. “Ik besef dat de beelden schokkend zijn, maar ik wil dat het stopt”, zegt ze.

“Er zijn sinds 1 januari in de buurt van de Oude Tramlijn en de Verversgracht al zes poezen verdwenen. Die werden nog niet teruggevonden. Daarnaast werden er al vijf dode katten uit de Demer gevist. Op 1 mei lag er een dode poes op amper vijf meter van de sukkelaar die donderdag uit het water werd gevist.”

LEES OOK: Michel Vandenbosch reageert op recent kattengeweld: “Vroeg of laat slaat dit over op mensen”

“Er werden ook al twee dode eenden gevonden. Buurtbewoners gaan nu een oogje in het zeil houden. Nadat ik de voorbije weken mensen in de buurt sprak, was het voor mij duidelijk dat dit niet in doofpot mag gestopt worden. Wie achter deze gruwelijke daden zit, moet gevat worden.”

Anja werkt als vrijwilliger mee aan het zwerfkattenproject in Diest, zet vallen uit om katten te vangen en ze te laten steriliseren, en ze brengt elke dag eten naar een aantal voedplaatsen. Zelf wil Anja niet op de foto. “Het gaat me volledig om de dieren. Ik spendeer ook heel wat geld van mezelf aan die passie. Maar wat er nu gaande is, maakt me ziek. Iemand heeft het op onschuldige katten gemunt en legt wellicht gif in de buurt. Ik vraag alle baasjes dan ook om voorzichtig te zijn.”

Jan Vanhauwere, korpschef van politiezone Demerdal DSZ, bevestigt dat er een klacht binnenliep. “We gaan die zaak nu uiteraard bekijken en zelf ook extra patrouilleren in de buurt. Voor ons is dit een melding van ernstige feiten die moeten worden onderzocht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen