Een satellietschotel van Starlink in de buurt van Bachmoet, in het oosten van Oekraïne.© REUTERS

Moskou en Elon Musk ontkennen dat Russen satellieten van Starlink gebruiken

Het Kremlin en Elon Musk ontkennen berichten uit Kiev dat Russische soldaten aan het front toegang hebben tot internet via Starlink.

wver
Bron: AFP

Starlink - de satellietactiviteiten van ruimtevaartorganisatie SpaceX - heeft een netwerk van meer dan 2.000 kleine satellieten in een lage baan boven de aarde. Die zijn verbonden met terminals op aarde en biedt internetverbindingen via de satellieten aan.

“Starlink is in Rusland niet gecertificeerd en wordt niet officieel verkocht”, zegt Dmitry Peskov, de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, maandag. Elon Musk, de eigenaar van Starlink, ontkende afgelopen weekend al dat zijn apparaten verkocht worden aan Moskou. “Dit is volkomen onjuist. Voor zover wij weten is er geen enkele terminal van Starlink direct of indirect aan Rusland verkocht”, verklaarde hij op X, het sociale netwerk waarvan hij eigenaar is.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Oekraïne herhaalde maandag echter zijn beschuldigingen aan het adres van Starlink. “Via andere landen is Starlink gratis beschikbaar in Rusland. Vergeleken met vorig jaar wordt de technologie aan het front meer gebruikt door het Russische leger”, verklaarde de woordvoerder van de militaire inlichtingendienst op de Oekraïense televisie. Russische eenheden die gestationeerd zijn in de buurt van Bachmoet, in het oosten van Oekraïne, zouden deze terminals gebruiken, meldt het Oekraïense persbureau Unian.

(Lees verder onder de foto)

Elon Musk: “Voor zover wij weten is er geen enkele terminal van Starlink direct of indirect aan Rusland verkocht.”© REUTERS

Sinds het begin van de Russische invasie, bijna twee jaar geleden, heeft het bedrijf van Elon Musk duizenden terminals geleverd aan Oekraïne. Het netwerk is essentieel voor de communicatie van het Oekraïense leger. Kiev had Elon Musk bedankt voor het inzetten van zijn satellieten, maar reageerde later verontwaardigd toen de man voorstelde dat het land grondgebied zou afstaan ​​om vrede te bereiken.

Starlink zal dit jaar naar verwachting een omzet van zowat 10 miljard dollar draaien, twee derde van de totale omzet van SpaceX. Volgens Bloomberg overweegt Musk om Starlink - misschien eind dit jaar al - naar de beurs te brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer