© rr

Werkstraf voor 18-jarige vechtersbaas die Cuwan in coma sloeg

Sint-Niklaas -

De man die op 18-jarige leeftijd Cuwan Akbabatunguz (19) uit Sint-Niklaas in coma sloeg, heeft van de Dendermondse rechtbank een werkstraf van 300 uur gekregen en een boete van 1.600 euro. Een werkstraf was volgens de rechtbank een meer passende straf van een gevangenisstraf, vermits hij op die manier een dienst bewijst aan de maatschappij en zijn sociale integratie niet in het gedrang komt.

Pieter Van Hecke

Cuwan werd op vrijdag 9 september 2022 op brutale wijze overvallen aan de Sint-Nicolaaskerk in Sint-Niklaas. Hij kreeg twee rake klappen in het gezicht en kwam met zijn hoofd tegen een fietsenrek terecht. Hij liep daarbij verschillende schedelbreuken op en zijn toestand was wekenlang kritiek. “Er is nog maar weinig hersenactiviteit. De dokters hebben weinig hoop”, klonk het bij de familie daags na de feiten.

Enkele weken later kwam er dan toch goed nieuws: Cuwan ontwaakte uit zijn coma. “De dokters zijn vol ongeloof. Ze hadden niet verwacht dat hij uit zijn coma zou ontwaken. Het gaat de goede kant op, maar zijn toestand blijft kritiek”, sprak zijn vader Turan. Op 25 oktober werd de jongen overgebracht naar een revalidatiecentrum om verder aan zijn herstel te werken.

LEES OOK. Meer dan een maand na brutale overval is Cuwan (19) nog altijd kritiek: “Heel onduidelijk hoe hij hier gaat uitkomen”

Kort na de feiten konden twee betrokkenen gearresteerd worden. De politie was erin geslaagd ze te identificeren aan de hand van camerabeelden. Daarop was te zien hoe één van hen Cuwan twee keer in het gezicht sloeg. Na de feiten vluchtten ze weg en lieten ze hun slachtoffer voor dood achter.

Op de beelden was te zien dat de vechtersbaas nog naar Cuwan terugkeerde en iets wegnam. In zijn verklaringen blijft hij erbij dat hij niets gestolen heeft, maar wou controleren of Cuwan nog ademde. De dader was op dat moment amper 18 jaar en had al een lijvig strafregister opgebouwd. Zo stond hij onder toezicht van de jeugdrechter na een diefstal. Hij en Cuwan waren bovendien geen onbekenden voor elkaar.

Garagebox

De aanleiding voor het gevecht zou drugsgerelateerd zijn. De politie kon bij het uitlezen van de gsmtoestellen communicatie aantreffen die wees op een betrokkenheid bij handel in verdovende middelen. De beklaagde betichtte Cuwan er tevens van te hebben ingebroken in zijn garagebox. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het gevecht dat plaatsvond op 9 september. Volgens zijn omgeving staat de beklaagde gekend als iemand met ‘een kort lontje’.

LEES OOK. Cuwan (19) ontwaakt uit coma na gewelddadige overval: “De dokters staan versteld”

In december van vorig jaar moest de man zich voor zijn daden komen verantwoorden in de rechtbank. Het openbaar ministerie sprak van ernstige en laakbare feiten. “Hij heeft geen respect voor andermans fysieke integriteit. Hij nam laffelijk de vlucht en liet zijn slachtoffer voor dood achter”, klonk het. “Er is sprake van een ernstige normvervaging.” De advocaat van de beklaagde vroeg rekening te houden met zijn slechte thuissituatie en verzocht de rechtbank een werkstraf op te leggen. Zelf zei de beklaagde dat hij uit paniek wegvluchtte toen Cuwan neerviel.

Werkstraf

Uiteindelijk ging de voorzitter in op het verzoek van de raadsman. Hij veroordeelde de beklaagde tot een werkstraf van 300 uur. “Een werkstraf is een meer passende straf van een gevangenisstraf, vermits hij op die manier een dienst bewijst aan de maatschappij en zijn sociale integratie niet in het gedrang komt”, staat te lezen in het vonnis. De werkstraf moet binnen het jaar uitgevoerd worden. Doet hij dat niet, dan hangt hem alsnog een gevangenisstraf van dertig maanden boven het hoofd. Daarnaast moet hij een boete van 1.600 euro betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners