© Shutterstock

Tot 17.000 liter olie gelekt in grond en rivier in provincie Luxemburg

In het Luxemburgse Marbehan is sinds vorige week tussen 14.000 en 17.000 liter olie gelekt in de grond en in een rivier. Een analyse moet vaststellen hoe vervuild de gelekte olie is, aldus burgemeester Serge Bodeux.

mtm
Bron: BELGA

De olie is mogelijk vervuild met polychloorbifenylen (PCB’s). De olie komt uit vier transformatoren van een oud onderstation van spoornetbeheerder Infrabel in Marbehan, aldus lokale media. 

Koperdieven lieten de transformatoren leeglopen om koper te stelen. Daarbij kwam tussen 14.000 en 17.000 liter olie in het milieu terecht. “De feiten zijn dinsdag vastgesteld, maar wij zijn pas woensdag uitgerukt”, klinkt het bij de onderneming E.T.P.H. die belast is met het recupereren van de vervuilde olie. “Het is moeilijk om in deze omstandigheden te bepalen hoeveel olie er in tussentijd is weggelekt.”

Sinds woensdag vinden er pompoperaties plaats. Die zullen de hele week aanhouden, zowel op de site van Infrabel en de rivier Mellier. Aangezien het water erg hoog stond, is de olie snel verdund in de Mellier en in de Rulles terechtgekomen, en vervolgens ook in de Semois, aldus nog de burgemeester.

Analyses moeten vaststellen hoeveel PCB’s de olie bevat. “Volgens informatie van het eindevan vorige week, waren de transformatoren al geleegd en de olie vervangen door een olie zonder PCB”, aldus de burgemeester. De transformatoren waren echter in tussentijd niet gereinigd, waardoor de olie mogelijk gemengd geraakt. “De hoeveelheden waren echter klein. Die analyses zullen bepalend zijn.” Volgens de burgemeester zullen de resultaten binnen een tiental dagen bekend zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer