Midden-Oostenexpert Koert Debeuf: "Indien Egypte de Palestijnen uit Gaza toelaat, dan loopt de Gazastrook leeg en betekent dat het einde van de Palestijnen in Gaza."
Volledig scherm
PREMIUM
Midden-Oostenexpert Koert Debeuf: "Indien Egypte de Palestijnen uit Gaza toelaat, dan loopt de Gazastrook leeg en betekent dat het einde van de Palestijnen in Gaza." © ANP / EPA / ID/ Kristof Vadino

VS en Israël boden 14 miljard om grens te openen en nog zegt Egypte nee: “Als het dat doet, is het gedaan met Gaza”

Nu de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een grondoffensief in de stad Rafah heeft bevolen, zitten ruim 1,3 miljoen Palestijnen in de val vlak bij de grens met Egypte. De Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi dreigt er nu mee het vredesverdrag met Israël uit 1979 op te zeggen. Wat betekent dit? Waarom zet Egypte de grens niet open voor de Palestijnen en waar kunnen die wél nog heen? Midden-Oosten-expert Koert Debeuf geeft antwoorden.

13 reacties

  • Janwillem Tak

    3 maanden geleden
    Heeft iemand er wel eens over nagedacht, waarom moslim mensen uit het Midden Oosten naar Europa komen? Simpel omdat ze in de moslimwereld niet welkom zijn. De vluchtelingenkampen worden kunstmatig in stand gehouden om integratie te voorkomen en de vluchtelingen de schuld van alle onrust te kunnen geven. Maar Nederland zet het geheime wapen in: Sigrid Kaag. Die gaat voor de VN naar Gaza, waar UNWRA Hamas toeliet om tunnels te bouwen. Over hypocrisie gesproken.
  • Jo Deketel

    3 maanden geleden
    Hamas in Gaza is ontstaan uit leden van de Moslim Brotherhood die die door Sisi uit Egypte waren verjaagd omdat ze het land wilden omvormen tot een radicaal islamitische staat en het land in chaos brachten. Sisi zou wel gek zijn om die terug binnen te halen.
  • Nick Caluwé

    3 maanden geleden
    Egypte haalt dezelfde 3 redenen aan als het Westen, 1: zet de poort open en gaza loopt leeg, 2: palestijnen keren niet terug en blijven, 3: samen met de 'vluchtelingen/palestijnen' haal je HAMAS 'undercover' binnen, maar, er is een grote maar, wanneer het Westen dit zegt worden we bestempeld als racisten. Controversieel?
  • Jeremy Wouters

    3 maanden geleden
    Sisi heeft de macht gegrepen in Egypte om he moslimbroederschap uit de politiek te weren nadat Morsi voor hen de deur had geopend. Denkt men nu echt dat zij het geestekind van het moslimbroederschap, Hamas, zomaar gaan binnenlaten?
  • Gino Verlynde

    3 maanden geleden
    Ze willen ze niet omdat ze vrezen Hamas binnen te halen en hebben het economisch zelf moeilijk enal....Dit heb ik gehoord op de podcast Europa draait door dacht ik.
  1. Het vreemde moment waarop Hamas-leider te horen krijgt dat zonen en kleinkinderen gedood zijn en hij gewoon verdergaat met bezoek aan ziekenhuis

    Het vreemde moment waarop Ha­mas-lei­der te horen krijgt dat zonen en kleinkinde­ren gedood zijn en hij gewoon verdergaat met bezoek aan ziekenhuis

    Drie zonen en verschillende kleinkinderen van Hamas-leider Ismail Haniyeh zijn gedood bij een Israëlische luchtaanval. Dat nieuws kreeg Haniyeh te horen terwijl hij gewonde Palestijnen bezocht in een ziekenhuis in Qatar. Op videobeelden die circuleren op X is te zien hoe hij er stoïcijns op lijkt te reageren. “God hebbe hun ziel”, zegt Haniyeh wel tegen de man aan de telefoon. Een van zijn medewerkers vraagt nog of ze het bezoek wil beëindigen, maar dat weigert hij. “Nee, waarom? Laten we verdergaan.”
  2. TERUGLEZEN GAZA. Israël zal reageren op de Iraanse aanval, maar nog “geen definitieve beslissingen over omvang of timing”

    TERUGLEZEN GAZA. Israël zal reageren op de Iraanse aanval, maar nog “geen definitie­ve beslissin­gen over omvang of timing”

    Bij de Iraanse aanval met meer dan 200 drones en raketten op Israël zijn ten minste 32 mensen gewond geraakt en is lichte schade aan een legerbasis aangericht. Israël zal “Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast is”. Dat zei de Israëlische minister Benny Gantz in een verklaring na de bijeenkomst van het oorlogskabinet. En de Belgische overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Israël “formeel” af. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 14 april terug.