Coverbeeld "Martine à la montagne" of "Tiny in de bergen" - Marcel Marlier - Artcurial

Tiny gaat onder de hamer: 12 originele tekeningen van kinderboek te zien in Brussel

Veilinghuis Artcurial in Brussel toont twaalf originele afbeeldingen uit de Tiny-kinderboeken. Ze worden in april geveild in Parijs. De reeks van illustrator Marcel Marlier, met de Franse titel Martine, is dit jaar 70 jaar jong.

Al 70 jaar leert het meisje Tiny paardrijden, balletdansen of skiën, of huppelt ze naar het circus, de kermis of de dierentuin. Het eerste boek, "Tiny op de boerderij", lag in 1954 in de winkel. Alles samen zijn 60 boeken verschenen, het laatste in 2010.

Tiny  - of in de originele versie Martine - was het geesteskind van de Henegouwse tekenaar Marcel Marlier en van de Frans-Belgische schrijver Gilbert Delahaye. De boeken verschenen bijna gelijktijdig in het Nederlands. Later volgden vertalingen in tientallen talen. Het nieuwsgierige, energieke meisje Tiny in lieflijke zuurtjeskleuren en geïdealiseerde decors sprak en spreekt veel kinderen aan.

12 originele gouaches of plakkaatverftekeningen van illustrator Marcel Marlier zijn de komende dagen te zien in veilinghuis Artcurial in Brussel. In april gaan ze onder de hamer in Parijs. De Tiny- of Martinetekeningen zijn erg in trek. Bij een vorige veiling in 2019 gingen er 27 van de hand voor 560.000 euro, drie keer meer dan verwacht.

Op de komende veiling wordt de cover van het album “Martine à la montagne” (“Tiny in de bergen”) uit 1959 aangeboden, geschat op 6000 tot 8000 euro. Daarnaast ook illustraties uit “Martine petit rat de l'Opéra” (“Tiny gaat op ballet”) uit 1972 en “Martine à la foire” (“Tiny op de kermis”) uit 1958, die geschat worden op 4000 tot 6000 euro.

De tekeningen van Tiny, en ook originele tekeningen van Jacques Rouxel voor de Franse tekenfilmreeks de Shadoks, zijn van 13 tot met 16 februari te zien bij veilinghuis Artcurial in Brussel. De veiling is gepland voor 10 april in Parijs. 

"Martine petit rat de l'opéra" of "Tiny gaat op ballet" - Marcel Marlier - Art Curial

Meest gelezen