Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

"Een gouden raad, wacht niet te lang": zo vraag je een premie voor een elektrische auto aan

Sinds 13 uur vanmiddag kan je een premie voor een elektrische wagen aanvragen. Hoe doe je dat en welke auto's komen in aanmerking? Hoe hoog is de premie en tot wanneer mag je een aanvraag indienen? Een overzicht met enkele tips.

Wanneer heb je recht op een premie?

  • Je hebt recht op een premie van de Vlaamse overheid als je een nieuwe of tweedehandse elektrische auto koopt. Tenminste, als de aankoopwaarde van de nieuwe auto (inclusief btw) niet hoger ligt dan 40.000 euro. Producenten spelen daar al handig op in en hebben modellen die net iets duurder waren, wat in prijs aangepast om binnen het segment te vallen. 
  • Voor een tweedehandsauto mag de oorspronkelijke prijs niet hoger dan 60.000 euro liggen. Het voertuig moet minstens 3 jaar en mag maximaal 8 jaar oud zijn.
  • De premies zijn bedoeld voor gewone personenwagens en lichte bestelwagens. In technische taal gaat het om voertuigen die bedoeld zijn voor personenvervoer (voertuigcategorie M1), voor het vervoer van goederen met een beperkt gewicht tot 3.500 kg (voertuigcategorie N1) en zware micro-stadswagens (voertuigcategorie L7e-C). "In de laatste categorie gaat het om de kleine autootjes die je soms in het straatbeeld ziet, waar maximaal 2 personen in kunnen," zegt Jochen De Smet van EV Belgium, de federatie voor elektrische mobiliteit. 
  • Het voertuig mag ten vroegste op 25 september vorig jaar besteld zijn.
  • Ook als je de auto in het buitenland aankoopt, kan je de premie aanvragen. Het voertuig moet wel ingeschreven worden op een adres in het Vlaamse Gewest. Maar, zegt De Smet, hou dan rekening met extra (invoer-)formaliteiten. 
  • Overigens: voor wie een elektrische auto aankoopt via een leasingformule op het werk, geldt de premie niet. Het geld is bedoeld voor natuurlijke personen, vzw's en aanbieders van deelmobiliteit. Een natuurlijke persoon kan de premie maar één keer aanvragen. 

Hoeveel geld kan je terugkrijgen?

  • De premie voor een nieuwe elektrische auto bedraagt 5.000 euro, met een maximum van 25 procent van de aankoopprijs, mocht dat van toepassing zijn. Voor een tweedehandsvoertuig is dat 3.000  euro. De regering heeft beloofd dat het bedrag van de premie niet zal wijzigen. 

Wanneer moet je de premie aanvragen?

  • Eén gouden raad: wacht niet te lang. De maatregel zou eerst voor drie jaar gelden (2024-2026) maar dat is na extra overleg door de Vlaamse regering, na kritiek van de Raad van State, aangepast. Alleen dit kalenderjaar kan je de premie aanvragen. De Raad van State vreesde dat niet iedereen dezelfde premie zou kunnen krijgen als het een succes wordt, en daarmee zou het gelijkheidsbeginsel geschonden worden. 
  • Maar zelfs als je later dit jaar de premie aanvraagt, bestaat het gevaar dat het geld op is. Er is 20 miljoen euro voor uitgetrokken. Het bedrag kan eventueel verhoogd worden, maar dan zal minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) zelf het geld daarvoor moeten vinden. Snel zijn is dus de boodschap. 20 miljoen euro is goed voor minstens 4.000 premies ofwel 4.000 voertuigen. 

Ik verwacht niet dat het loket een heel jaar zal openblijven

Jochen De Smet, woordvoerder EV Belgium
  • Maar EV Belgium schat dat dit jaar misschien wel 9.000 elektrische voertuigen verkocht zouden kunnen worden, door het aanzuigeffect van de premie en de reclame die er rond is gemaakt (daarvoor zou 45 miljoen nodig zijn, red.). "Ik verwacht niet dat het loket een heel jaar zal openblijven", zegt Jochen De Smet zelfs. "Ik verwacht dat ze op een bepaald moment gaan zeggen "het budget is op" en dat ze het gaan sluiten." Er zou een teller komen op de officiële website voor de aanvraag, wat misschien ook al veelzeggend is. Een tip: probeer zeker voor de Vlaamse verkiezingen je aanvraag in te dienen.  
  • De eerste cijfers tonen alvast aan hoe hard het gaat. De eerste 3 uren na de opening van het digitale loket zijn er meer dan 1.400 aanvragen geregistreerd. 

Hoe vraag je de premie aan?

  • Je gaat naar het digitaal loket van de Vlaamse overheid. Dat moet binnen de 90 dagen na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst voor het voertuig. Je kan je al aanmelden op basis van de verkoopspapieren, nog voor de wagen effectief is ingeschreven. Zoals hierboven gezegd: het is best om na de officiële aankoop meteen naar het digitale loket te gaan en je aanvraag voor een premie vast te klikken. 
  • Nadat je alles hebt ingevuld, krijg je een bevestigingsmail voor ontvangst. De administratie gaat daarna controleren of je voertuig aan de voorwaarden voldoet. Ten slotte zal je een mailtje ontvangen over de beslissing. 

Meest gelezen