© Arne Franck

Proces zedenfeiten met tienerjongens gestart tegen vroegere directeur school Koninklijk Werk Ibis Bredene

In de rechtbank in Brugge is het proces begonnen tegen de vroegere directeur van Koninklijk Werk Ibis, de school voor kwetsbare jongeren in Bredene. De man van 62 wordt verdacht van zedenfeiten met tienerjongens. Er waren geen leerlingen van de school betrokken bij de feiten.

Deze ochtend is het proces gestart tegen de vroegere directeur van Koninklijk Werk IBIS in de rechtbank van Brugge. Het parket heeft een gevangenisstraf van vijf jaar gevraagd. De man van 62 wordt verdacht van aanmaak en verspreiding van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. Samen met een andere man zou hij op hotel en op het strand seksafspraakjes hebben gehad met die jongeren. Enkele jongens zouden ook betaald geweest zijn.

Zonder dat die jongeren het wisten, werden hun seksuele handelingen ook gefilmd en op het internet gezet. Achteraf bleek dat er ook jongeren tussen zitten die jonger waren dan 16 jaar. Tijdens het proces zullen de twee zestigers zich moeten verantwoorden voor onder meer verkrachting van minderjarigen boven de 16 jaar, aanranding, aanzetten tot ontucht, en bezit en verspreiding van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen.

Advocaat vindt het een gepaste straf

Zijn advocaat Stijn Leliaert vindt het een gepaste straf: "Ik kan mij vinden in dat signaal, want 4 à 5 jaar lijkt mij correct, als het met volledig uitstel is. Mijn client is ondertussen al 27 maanden in vrijheid gesteld en heeft alle voorwaarden nageleefd waaronder een dubbele therapie: individueel en in groep."

Toen de feiten aan het licht kwamen stond hij al 25 jaar als directeur aan het roer van de matrozenschool. Hij had een vrouw en drie kinderen. "Hij is ondertussen gescheiden en hij leeft een teruggetrokken bestaan."

De Koninklijk Werk Ibis in Bredene is een internaat voor kwetsbare jongeren: kinderen en tieners met een moeilijke sociale achtergrond of problematische thuissituaties en die in de school een opleiding in de zeevaart volgen.

De rechtbank doet op 4 maart uitspraak.

Meest gelezen